szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Márciusig biztosan marad a távoktatás, ezért egyre több diákot, tanárt és szülőt foglalkoztatnak a közelgő érettségik körül gyűlő megválaszolatlan kérdések. A minisztérium sok kérdést kap politikusoktól is, a válasz azonban mindig ugyanaz.

"Speciális esetekben sem támogatják az érettségi megajánlott jeggyel történő kiváltását?" - tette fel kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Ander Balázs Jobbikos országgyűlési képviselő. Rétvári Bence a minisztérium államtitkára miután ismét kitért a tavalyi év részletekbe menő, hosszas elemzésére válaszában azt írta,

a kormányzat nem kíván változtatni az érettségi vizsgáztatás szabályain, mivel az érettségi vizsga összefügg a felvételi eljárással, így minden diák érdekelt abban, hogy a vizsgán megmutatkozó tudását és eredményét figyelembe vegyék továbbtanulása szempontjából.

Ugyanakkor - tette hozzá - ott, ahol erre igény van, szervezhetnek speciális, személyes felkészítőket az iskolák kisebb csoportoknak.

A felkészítőkről korábban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is beszélt. Azonban arra a kérdésre, hogy pontosan milyen tantárgyakból, mikor és hogyan lehet ezeket megtartani, egyelőre nem adtak ki a minisztériumnál útmutatást. Azt azonban mindenképp figyelembe kéne venni, hogy a vírushelyzetben meghozott szigorú szabályok miatt a vidéki diákok helyzete nem egyszerű, hiszen a kollégiumok zárva vannak.

Ami az érettségi törlését, halasztását vagy a szabályok módosítását illeti, év elején petíciót indított egy végzős a 2021-es érettségik eltörléséért, és bár az aláírásgyűjtést azóta törölték, közel 30 ezren csatlakoztak hozzá. Az aláírásgyűjtés szervezője szerint az írásbeli és a szóbeli eredménye helyett a középiskolai jegyek átlagának kellett volna szerepelnie az érettségi, illetve a szakmai vizsgák bizonyítványában.

Legutóbb a szóbelik eltörléséért indult aláírásgyűjtés. Nemrég pedig az ADOM diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott az érettségi körüli helyzet rendezését sürgetők közé. Míg előbbi a szóbeli vizsgák törlése, plusz időpontok meghirdetése és az összes érettségi vizsga ingyenessé tétele mellett tette le voksát, addig a PDSZ egységes tervet szeretne az érettségi időszakra.

Az érettségi körüli tisztázatlan kérdésekről itt írtunk bővebben. A 2021-es vizsgákkal kapcsolatos legfrissebb híreket pedig itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!