szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokáig szó volt arról, hogy kötelező lenne nyelvvizsgát tenni a felvételihez, de mi a helyzet most? Megnéztük, hogy kell-e nyelvvizsga 2021-ben, ha egyetemre szeretnétek menni.

A nyelvvizsga eredetileg a 2020-as felvételitől lett volna kötelező minden felvételizőnek, azonban az utolsó utáni pillanatban, 2019-ben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a HÖOK-kal és más szervezettekkel való egyeztetés után javasolta a kormánynak, a követelmény kerüljön ki a felsőoktatási felvételi elvárások közül. Ez 2019 novemberében így is lett: a kötelező középfokú nyelvvizsga már nem feltétele a sikeres felvételinek.

De vajon ez így is marad?

Elkezdődött a 2021-es felvételi és egyre többen kérdezitek tőlünk, vajon idén feltétel-e a középfokú nyelvvizsga. Még november kérdeztük a kötelező nyelvvizsgáról a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK), akkor azt a választ kaptuk, hogy jelenleg nincs is napirendben.

A nyelvvizsga 2020 visszavonásának fő jogi indoka az volt, hogy nem illeszkedik a NAT-hoz, és amíg a NAT nem rendezi azt, hogy a középiskola végére B2-es szintre készítse fel a diákokat, addig nem lehet felsőoktatási bemeneti követelményként meghatározni. Mivel a NAT-módosítás csak felmenő rendszerben vezethető be, így leghamarabb 4 év múlva lehet ismét aktuális a kérdés.

- mondták.

A nyelvvizsga tehát egyelőre még mindig nem kötelező, azonban érdemes fontolóra vennetek, hiszen pluszpontot szerezhettek vele a felvételin. Államilag elismert, komplex középfokú (B2) nyelvvizsgáért 28 pontot, felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért pedig 40 többletpontot kaphattok. Fontos viszont, hogy a nyelvtudásért 40 pont a maximum, vagyis hiába van például két B2-es nyelvvizsgátok, akkor nem 28+28 pont jár értük, csak 40 pontot kaptok. Arra is ügyelnetek kell, hogy ha ugyanabból a nyelvből tesztek nyelvvizsgát és emelt szintű érettségit is, csak az egyik jogcímen zsebelhetitek be a pluszpontokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!