szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kedvelt szak a japántanár szak és sokan jelentkeztek idegen nyelvű képzésekre is.

Frissítés: Itt nézhetitek meg az összes ponthatárt.

Tavaly az Eötvös Loránd Tudományegyetem 10 170 elsőéves hallgatót köszönthetett, idén pedig a 9 918 diák kezdheti meg tanulmányait az egyetemen - írja közleményében az egyetem. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is bővítette a portfolióját újabb tanárszakokkal (például: japántanár). A felsőoktatási intézmény gólyái közül több mint 1700-an választották ezt a képzési területet.

Az ELTE oktatási kínálatában 2018-ban jelentek meg gazdálkodástudományi képzések, a 2020-as februári és szeptemberi felvételiken 913 gazdasági mesterszakos hallgató nyert felvételt, az alapszakokon 2020 szeptemberében 735 új hallgató kezdi majd meg tanulmányait úgy, hogy mindegyikük 400-nál több pontot ért el. Bár országosan csökkent az érdeklődés a pedagógusképzés iránt, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) keretében működő tanárszakok esetében 5 százalékos növekedést mutat az egyetem.

Az állami finanszírozást elnyert gólyák átlagpontszáma a jogász osztatlan szakon a legmagasabb (480), de magas a pszichológia alapszakon (460), a fizika (445), a matematika (439) vagy éppen az angol nyelven induló nemzetközi tanulmányok (448) és a programtervező informatikus (436) alapszakosai esetében is.

Az angol nyelvű képzések is egyre népszerűbbek a diákok körében. Idén a tavalyihoz képest 57 százalékkal többen, 307-en nyertek felvételt angol nyelvű képzésre. Az egyetem legnépszerűbb idegen nyelvű szakja a Gazdálkodástudományi Intézet – angolul idén először induló – nemzetközi gazdálkodás alapszakja lett, ahol 87-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

Kari bontásban, budapesti képzési helyszínen a legtöbb új felvett a Bölcsészettudományi Karra (1803) érkezik, amelyet a Gazdálkodástudományi Intézet (1403) követ, a harmadik pedig a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (1297) lett. Az egyetem legnépesebb szakjai változatlanul a jogász (700 fő), a programtervező informatikus alapszak (637 fő) és a gyógypedagógia alapszak (584 fő).

Az ELTE a mesterszakjaira egészen pontosan 2432 hallgatót vett fel. Ez annak köszönhető, hogy a Gazdálkodástudományi Intézet, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar és a Természettudományi Kar is növelte a felvettek számát. A GTI-n így 668,  a PPK-n 490, a TTK-n pedig 265 új mesterszakos kezdheti majd meg tanulmányait szeptembertől.

Érdekesség, hogy az ELTE-n idén a legmagasabb ponthatár (490 pont) a matematikatanár – német és német nemzetiségi nyelv és kultúra tanára szakon volt.

Várjuk együtt a ponthatárokat! Tudósítás percről percre

Este nyolckor nyilvánosságra hozták a 2020-as felvételi ponthatárait - az Eduline-on minden fontos infót megtaláltok a legnépszerűbb szakokról, egyetemekről és főiskolákról és persze a ponthatárokról. Tudósítás percről percre.

Idén felvételiztek? Várjátok velünk a ponthatárokat!

Ahogy már megszokhattátok, mi is készülünk az idei ponthatárhúzásra. Este nyolc órakor jövünk a ponthatárokkal - így megtaláljátok nálunk az összes egyetem összes képzésének végleges pontszámát. Ezen felül statisztikákkal és elemzésekkel is készülünk, amiből megtudhattok mindent az idei felvételi eredményeiről, pontszámairól és a hamarosan elinduló pótfelvételiről is.

Ha szeretnétek megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozzatok fel hírleveleinkre és kövessetek minket Facebookon