szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legnépszerűbb szakok valamelyikére szeretnétek bekerülni? Megnéztük, hogy mit találunk az idei 3 legnépszerűbb szak leírásában, vagyis mit kell tudnotok az alapképzésről az adott szakon.

Nincs sok hátra a ponthatárok kihirdetéséig, egészen pontosan 2 napot kell még várni. Megnéztük már, hogy idén melyik 10 szak volt a legnépszerűbb és hányan jelentkeztetek ezekre a képzésekre, összevetve a kapacitásszámokkal. Most pedig annak jártunk utána, hogy milyen információkat találtok a 3 legnépszerűbb szak leírásánál.

1.Gazdálkodási és menedzsment

Idén a legtöbben gazdálkodási és menedzsment szakra jelentkeztetek és a legtöbben a Corvinusra szeretnétek bejutni. A szak leírása szerint az oklevélben szereplő szakképzettség: közgazdász gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon. Fontos információ, hogy itt a képzési idő 7 félév. Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma 180 + 30 kredit. A szak gyakorlatorientált, 60-70 százalék.

A képzés célja olyan gazdasági szakemberek képzése, akik közgazdasági, alkalmazott gazdaságtudományi és módszertani ismereteik és a specializációk keretében megszerzett tudásukkal képesek a gazdálkodó szervezetek és intézmények működési folyamatainak és gazdasági kapcsolatainak megismerésére, tervezésére, elemzésére. Néhány tárgy, mely a képzés részét képezi majd:

 • közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismeretek
 • társadalomtudományi ismeretek
 • gazdálkodási és menedzsment szakmai ismeretek

Az alapfokozat megszerzéséhez egy idegen nyelvből államilag elismert B2-es, képzési területnek megfelelő szaknyelvi vagy államilag elismert, felsőfokú általános nyelvvizsga vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.

2. Kereskedelem és marketing

Nagyon kedvelitek a közgazdász diplomát adó képzéseket, így a második helyen a kereskedelem és marketing szak áll, a legnépszerűbb egyetem pedig ezzel a szakkal az ELTE. Az oklevélben szereplő szakképzettség: közgazdász kereskedelem és marketing alapképzési szakon. A képzési idő itt is 7 félév és az összegyűjtendő kreditek száma szintén 180 + 30 kredit.  A kereskedelem és marketing szak is gyakorlatorientált, 60-70 százalék arányban.

A képzés célja kereskedelmi és marketing szaktudással és készségekkel, gazdasági és üzleti ismeretekkel rendelkező gazdasági szakemberek képzése, akik alkalmasak a különböző termékek és szolgáltatások keresletvezérelt beszerzésére és értékesítésére, kis- és középvállalatok kereskedelmi tevékenységének szervezésére és irányítására. Néhány tárgy, mely a képzés részét képezi majd:

 • közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismeretek
 • társadalomtudományi ismeretek
 • kereskedelmi és marketing szakmai ismeretek

Az alapfokú diploma megszerzéséhez egy idegen nyelvből államilag elismert, középfokú, komplex típusú, a képzési területnek megfelelő szaknyelvi vagy államilag elismert, felsőfokú, komplex típusú általános nyelvvizsga vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítványra vagy oklevélre lesz szükségetek.

3. Pszichológia

A pszichológia az előz évekhez hasonlóan idén is kedvelt szak. Szintén az ELTE-re jelentkeztetek a legtöbben, de jó hír, hogy itt a legmagasabb a kapacitásszám is. Az oklevélben szereplő szakképzettség: viselkedéselemző. A képzési idő 6 félév, a képzési terület pedig a bölcsészettudományhoz tartozik. Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180 kredit. A szak orientációja a leírás szerint kiegyensúlyozott (40-60 százalék).

A képzés célja viselkedéselemző szakemberek képzése, akik a pszichológia tudomány elméleti alapismereteinek és alapvető módszereinek birtokában - szakmai vezetés mellett - alkalmasak a pszichológia alkalmazott ágaiban feladatok ellátására. A képzés során olyan készségeket és technikákat sajátíthattok el, melyekkel alapfokon képessé váltok az egyének, a csoportok és szervezetek megismerésére, illetve fejlesztésére. Néhány tárgy, mely a képzés részét képezi majd:

 • általános kompetenciákat fejlesztő bölcsészettudományi és társadalomtudományi ismeretek
 • általános szakterületi ismeretek, alaptudományi tanulmányok
 • evolúciós pszichológia és fejlődéslélektan
 • személyiséglélektan
 • határtudományok és kutatásmódszertan
 • a pszichológia alkalmazása és története
 • Az alapfokozat megszerzéséhez egy idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsgára vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítványra vagy oklevélre lesz szükségetek.

Az összes szak részletes leírását megtaláljátok a felvi.hu oldalon.

Akár 390 ezer forintba is kerülhet egy-egy félév a legnépszerűbb szakokon

Valószínűleg nem fogtok bekerülni állami ösztöndíjas helyre? De mégis mennyit kell félretennetek félévenként, ha önköltséges formában tanultok tovább a legnépszerűbb szakokon? Mutatjuk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!