szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan az utolsó nagy döntést kell meghoznotok, ha idén felvételiztek, ugyanis július 9-éig van időtök változtatni az egyetemek korábban megadott sorrendjén. Összeszedtünk minden fontos információt, amire feltétlenül figyelnetek kell a sorrendmódosításkor.

Mit lehet, és mit nem lehet sorrendmósosítás alatt csinálni?

Fontos, hogy ne feledjétek el, sorrendmódosításkor csak a megjelölt szakok sorrendjét alakíthatjátok, plusz egyetemekez vagy szakot nem jelölhettek meg. Arra viszont van lehetőségetek, hogy a már korábban kiválasztott képzés finanszírozási párját hozzáadjátok a listátokhoz. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha egy adott szaknál csak állami vagy csak önköltséges formát jelöltete, akkor most hozzá tudjátok adni azt, ami hinyzik. Ha ezt csak egy esetben szeretnétek megtenni, akkor egyből oda tehetitek, ahol a sorrendetekben helyet kapna. Ha viszont ezt a műveletet több szaknál is megtennétek, akkor az időbe telhet és amíg nem jelenik meg a listátokon a választott finanszírozási pár, addig nem tudtok módosítani a sorrendeken. Ezzel a feldolgozási idővel számolnotok kell, ugyanis pár napba is telhet. Ezért az is nagyon fontos, hogy ne hagyjátok az utolsó pillanatra.

Hogyan kell módosítani?

Ha belépek a fiókotokba, a sorrendmódosítás menüpont alatt meg is találjátok a felületet. Itt a megjelölt szakok mellett látható nyilakkal tudjátok felállítani a végleges verziótokat. Ha készen vagytok, a értelemszerűen a mentés gombra kattintva tudjátok beküldeni a kérelmet, viszont utána már nincs több lehetőségetek a változtatásra. 

Kíváncsiak vagytok, hol tart a folyamat? A feldolgozás állapotát végig tudjátok követni, a kérelmek menüpont alatt pedig megtaláljátok az aktuális státuszát. Nem kell megijednetek, egészen a jóváhagyásig, a régi sorrendet fogjátok látni, de ahogy elfogadták a kérelmetek, a végleges sorrend automatikusan megjelenik.

Mikor érdemes változtatni a sorrenden?

Elsősorban akkor érdemes módosítanotok a sorrendeteken, ha már nem arra a képzésre szeretnétek legjobban menni, amit korábban legelőre raktatok. Illetve még akkor, ha az állami ösztöndíjas forma hátrébb van, mint a fizetős, mivel úgyis arra a helyre vesznek fel titeket, ahol először elértétek a megfelelő ponthatárt – hangsúlyozza a Felvi.

Sok esetben nem éri meg módosítanotok a sorrenden. Arról, hogy mikor tanácsos a szakok visszavonását választani, részletesen beszámoltunk nektek egy korábbi cikkünkben

Franciaországban a 14 év alattiaknak hétfőtől ismét kötelező lesz iskolába járni

A francia óvodákban megszűnnek, az iskolákban pedig enyhülnek a távolságtartás szabályai annak érdekében, hogy minden gyerek visszatérhessen az intézményekbe.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!