szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár megtartják idén a teljes érettségi időszakot, akár nem, az írásbelikre mindenképp készülni kell, ha a héten elfogadják a vizsgák lebonyolításának javaslatát. Összeszedtük, milyen témaköröket érdemes átnézni, hiszen ezek biztosan benne lesznek a feladatsorban.

Az Oktatási Hivatal oldalán található vizsgaleírás alapján a következő témakörök kerülnek középpontba a középszintű vizsgán:

Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok 20%
Számelmélet, algebra 25%
Függvények, az analízis elemei 15%
Geometria, koordinátageometria, trigonometria 25%
Valószínűségszámítás, statisztika 15%

„Ezek az arányok természetesen csak hozzávetőlegesek lehetnek, hiszen a feladatok egy jelentős része több témakörbe is besorolható, összetett ismeretkörre épül, továbbá a feladatsor választható feladatokat tartalmazó részei miatt az egyes vizsgázók számára – a választásaiktól függően – az arányok eltolódhatnak. Az első témakörbe tartozik a feladatoknak minden olyan részeleme, amely a szöveg matematikai nyelvre való lefordítását, matematikai modell megalkotását igényeli” – emeli ki az Oktatási Hivatal.

Hozzáteszik: a feladatok 30-50 százaléka szöveges, hétköznapi élethelyzetekhez kapcsolódik, esetenként egyszerű modellalkotást igénylő feladat.

Érettségi ide vagy oda, így készülhettek a matekból

Összefirkált függvénytáblákkal, különféle feladatlapokkal és kockás füzetekkel van tele az íróasztalotok, mert féltek, mi lesz a matekérettségin? Izgultok, hogy melyik témakörökből lesznek a hosszú kérdések? Megkérdeztük a Studium Generale (SG) matematika szekcióvezetőjét, ő miket tanácsol a végzősöknek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!