szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 2020-as felvételivel kapcsolatban bár vannak kézzelfogható, végleges infók, sok minden mégis képlékeny még, főként az érettségi miatt. Módosulhatnak ugyanis bizonyos részei, legyen szó ponthatárokról vagy pontszámításról. Mutatjuk az aktuális tudnivalókat.

Van, amit még nem módosítottak eddig a felvételivel kapcsolatban, ilyenek az előzetes ponthatárok is. Több népszerű szakon húznak ugyanis előzetes központi ponthatárt minden egyes évben. Ez azt jelenti, azokon a szakokon, ahol jelenik meg ilyen ponthatár, csak azok a felvételizők szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik ezt a ponthatárt.

Fontos, hogy a végleges, nyáron meghirdetett ponthatár ettől a ponttól eltérhet, a jelentkezők pontszámai vagy létszáma alapján még ennél lehetnek magasabbak, vagy akár alacsonyabbak is lehetnek. Az idei ponthatárokról megjelenésükkor az derült ki, több alap- és osztatlan szakon csökkentek a tavalyihoz képest - ezeket szakokra bontva egy korábbi cikkünkben érhetitek el.

Mi lesz a felvételivel?

Az érettségi bizonytalansága miatt a felvételi kapcsán is merülhetnek fel kérdések. A rendkívüli helyzet miatt akár a ponthatárok is átalakulhatnak a Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint. A pontszámítással kapcsolatban pedig már most vezettek be változásokat. A tegnap megjelent kormányhatározat szerint a 2020-as felvételin megkaphatjátok a nyelvvizsgáért járó pluszpontot akkor is, ha csak írásbeli vagy csak szóbeli nyelvvizsga-bizonyítványotok van.

A felvételihez kapcsolódó gyakorlati-, és alkalmassági vizsgákat pedig az új rendelet szerint személyes érintkezés nélkül kell megszervezni, a vizsgákat szervező intézményekbe azonban el lehet menni személyesen, betartva az 1,5 méteres távolságot.

A 2020-as felvételiről szóló cikkeinket itt olvashatjátok.

Friss lista: ez a tíz legnépszerűbb szak a 2020-as felvételin

Megjelentek a felvételi statisztikák. Mutatjuk, hogy hányan jelentkeztek a 2020-as felvételin valamilyen alapképzésre, és hogy ezek közül mely szakok a legnépszerűbbek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!