szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A diákok egyre jobban várják a választ: mi lesz az idei érettségivel. Egy, a helyzetre rálátó forrás a hvg.hu-nak azt mondta, a kormány ezen a héten bejelentheti a döntést - írja az oldal.

"Ha a járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák" - mondta Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár nemrég. Valószínűbb azonban az, hogy nem a jelenlegi szabályok szerint tartják meg az érettségit.

A kormány azóta sem döntött, kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hvg.hu-val azt közölte, "az érettségikkel kapcsolatban a járványügyi helyzetre és az érintettek érdekeire figyelemmel, a megfelelő időben meg fog születni a döntés, amelyről az érintetteket tájékoztatni fogjuk."

Egy, a helyzetre rálátó forrásuk szerint a héten már bejelenthetik a döntést, információi szerint egy elfogadható megoldás körvonalazódik. Részletkérdés, mikor lesz az érettségi, sokkal fontosabb, hogy kiket és milyen formában érint majd - írja az oldal.

Miután semmilyen hivatalos információ nincs arról, milyen lehetőségekkel számol az akciócsoport, elképzelhető több opció is. A hvg.hu szerint például lehet, hogy a járvány bizonytalan kimenete és viszonylag enyhe felívelése miatt feltételezhető, hogy májusban megtartják az írásbeli érettségit, azonban szóbeli vizsga már nem lesz - írja az oldal. De szerintük elképzelhető az is, hogy csak azok érettségiznek, akik felvételiznek is és kivételes esetben lehet szóbeli is. A lehetséges forgatókönyvekről mi is írtunk korábban, itt nézhetitek meg az alternatívakat.

Mi is kíváncsiak voltunk, az érettségizők hogyan állnak a kérdéshez, ezért szavazást indítottunk. A kérdésre, hogy mi legyen az idei vizsgákkal, eddig több mint 80 ezer szavazat érkezett. A szavazók többsége arra voksolt: "Maradjanak el a vizsgák! Mindenki kapja meg az évvégi jegyét érettségi jegyként." Ha még nem szavaztatok, akkor itt megtehetitek.

De nem csak az érettségi a kérdés

Jó lenne, ha nem csúszna nagyon az érettségi, de akkor is elindulhatna ősszel a szemeszter, ha legkésőbb augusztusra, a pótfelvételik szokásos idejére vizsgáznak a diákok – mondta a hvg.hu-nak Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

Az oldal szerint arról nem tudott konkrétumot mondani, hogy a rendkívüli helyzet miatt csökkenhet-e a ponthatár, úgy fogalmazott, "inkább logikus magyarázatok mentén, egyszeri megoldásként, átalakulhatnak."

A szakmai vizsgákra is kell valami megoldást találni, hiszen a gyakorló helyek is bezártak, bár a hvg.hu-nak nyilatkozó Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke, Tóth József szerint azzal nem lesz gond. A szakgimnáziumba (régi nevén szakközépiskolába) járók gyakorlati tevékenységének zöme tantermi körülmények között megvalósítható, vizsgájukban kevés a gyakorlat. A szakember nem aggódik, szerinte megoldható lehet egy augusztus végi érettségi, ahogy május végi határidővel az online vizsgázást sem tartja kivitelezhetetlennek, de ugyanúgy megoldás lehet szerinte a négyéves teljesítmény átlagából kiszámolt érettségi jegy.

Mi lesz az érettségivel? Négy lehetőség áll a döntéshozók előtt

Maruzsa Zoltán nemrég azt mondta: ha a helyzet romlik, szóba jöhet mind az érettségi időbeni eltolása vagy egyéb megoldások keresése. De milyen megoldások? Összeszedtük a lehetséges alternatívákat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!