szerző:
Vendég
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Végigküzdöttétek a középiskolát, már jelentkeztetek egyetemre vagy főiskolára, és azt is tudjátok, miből fogtok emelt szinten érettségizni. Az érettségi vészesen közeledik, most pár tipped adunk, hogyan érdemes hozzáállni a következő időszakhoz.

Mitől olyan félelmetes az érettségi? Derítsétek ki

Erre sok különböző válasz létezik, mert ha szóba jön az érettségi, mindenki mástól fél a legjobban.  

A következő kérdőívvel egy kicsit közelebb kerülhettek a saját félelmeitek forrásához. Első lépésként adjatok egy-egy pontszámot 0-10 között a következő kérdésekre, attól függően, hogy milyen erős érzések jönnek elő bennetek. Ezen a skálán 0 - amikor egy érzés egyáltalán nem érint, 10 - amikor egy érzés maximális erősségű. 

 1. Az írásbeli részétől félek, mert nekem az lesz a nehezebb 
 2. A szóbeli részétől félek, mert lámpalázas vagyok 
 3. Félek, hogy nem tudom megtanulni az egész anyagot 
 4. Félek attól a tantárgytól, ami eddig is nehézséget okozott, mert tudom, hogy nem vagyok jó benne 
 5. Félek, hogy az érettségi miatt nem vesznek fel oda, ahova szeretném 
 6. Félek attól, hogy még soha nem voltam ilyen helyzetben, és hogy fogok teljesíteni 
 7. Hajlamos vagyok a halogatásra, mindent az utolsó pillanatra hagyok, és attól félek, hogy nem fogok időben felkészülni 
 8. Félek, hogy a tanárok rosszindulatúak lesznek velem 
 9. Félek, hogy csalódást okozok a szüleimnek, nem úgy fog sikerülni, ahogy elvárják tőlem 
 10. Félek attól, hogy ha leérettségizek, már semmi sem tart vissza a felnőtté válástól  
 11. Nehezen tudom megjegyezni az anyagot, a koncentrálás nem az erősségem 

Ha ezzel megvagytok, akkor legörgetve megtaláljátok az értékelést. Adjátok össze a pontjaitokat és keressétek meg a hozzájuk tartozó értéket.

Értékelés - két részben:

Az egyik az összpontszám (0 és 110 között). Ez minél magasabb, annál fontosabb, hogy még az érettségi vizsgák előtt próbáljatok minél több izgulást, stresszt elengedni. Ha az értéketek 90 és 110 között van, akkor még ma kezdjétek el a felkészülést fejben és lélekben is. Az érettségi ugyanis vészesen közeledik és a vizsgán már nem fog számítani, mennyire izgultok vagy féltek. Ott csak a helyes megoldások számítanak. Ezen felül ha minden kérdésre egyformán magas értékeket adtatok, az sem azt jelenti, hogy semmi esélyetek az érettségin, csupán arról kaphattok visszajelzést, hogy az önbizalmatok szorul megerősítésre.

Az értékelés másik része, hogy nézzétek meg, hány kérdésre adtatok 5-nél magasabb értéket. Mert ezekkel a pontokkal kell az érettségire való lelki felkészülés alatt a legtöbbet foglalkoznotok. 

Tegyük fel, hogy minden kérdés miatt van valamennyi félelmetek (3, 4, 5 erősségű), de van köztük néhány kiugró érték is. Például féltek attól, hogy nem tudjátok megtanulni az anyagot (ez 10-es erősségű), és van egy 8-as erősségű félelmetek mondjuk a szóbeli vizsgáktól. Ilyenkor ezzel a két kiugró értékű félelemmel kell először foglalkoznotok, mert ha ezeket a félelmeiteket el tudjátok engedni, az fogja a legnagyobb stresszcsökkenést eredményezni még a vizsgák előtt.  

©

El tudjátok magatoknak is tüntetni a félelmet? 

Mivel az érettségi egyre közelebb van, a leghasznosabb, ha azonnal működő stresszoldó módszerekkel, és pozitív megerősítésekkel segítetek magatokon. Nézzetek szét, hogy az érettségi vizsgadrukkal mit kezdhettek pár hónap alatt. Fontos szempont, hogy jusson időd a tanulásra, a sulira, és legyen magánéletetek is. Ha a tettek útjára lépnétek, a készüléshez itt találtok feladatokat, próbaérettségiket és egyéb módszereket.

Ötletek, amit megtehettek még, hogy az érettségi biztosan sikerüljön:

 1. Válasszatok tanulópárt, akinek felmondjátok az anyagot. Ez kölcsönösen jó mindkettőtöknek, és tekinthetitek a saját kisérettségiteknek. Ha így megy, a szóbelin is gördülékenyebben fog menni. 

 2. Minden nap képzeljétek el, éljétek bele magatokat, hogy sikerül a vizsgátok. Ezt a következő mentális technikával erősíthetitek meg: képzeljétek el magatokat, hogy éppen túl vagytok azegészen, és sikeres érettségi vizsgát tettetek. Mit láttok, mit hallotok, mit érztek éppen? Lássátok magatokat kívülről, ahogy stresszmentesen, megkönnyebbülten túl vagytok az egészen, és minden éppen úgy ment, ahogy szerettétek volna. Minden nap, újra és újra jelenítsétek meg magatok előtt a teljes képet, és a lehető legteljesebben éljétek át már most is a sikert. (Ha ezt sokszor gyakoroljátok, akkor, mire odaértek, az agyatok már elhiszi, hogy ez megvalósult, így a megfelelő időben elfelejt stresszelni, és pont azt megvalósítja, amire vágytok.) 

 3. A félelmeteket az érettségitől az okozza, hogy sok mindentől féltek egyszerre. Ahogy ez már a fenti kérdőívből is kiderülhetett. De ha minden nap csak egy-egy félelmetekkel foglalkoztok, már sokkal könnyebb lesz a nagy egésszel is megbirkózni. 
 4. Merjetek segítséget kérni! A tanárnak is az az érdeke, hogy sikeres érettségi vizsgát tegyetek. Ha nem értetek valamit, kérdezzetek! 
 5. A jó kiállás +1 jegyet jelenthet bármilyen vizsgán. Ezt is gyakorolhatjátok.

Plusz két bónusztipp:

 • Soha ne adjátok fel. Ha nem tudtok valamit, akkor is írjatok vagy mondjatok valamit, mert ebből is lehetnek részpontjaitok.
 • Ha kérdeznek valamit, nem kell azonnal válaszolnotok! Gondoljátok át, jobb egy megfontolt válasz, mint egy elkapkodott butaság.

Nem lehet elégszer mondani, hogy az érettségi már a nyakunkon van és a következő két hónap egy szempillantás alatt elillan(hat). Kezdjetek el készülni, tanulni, jegyzetelni és ütemezni időben. Ha már megvagytok a korábbi évek feladataival, akkor oldjátok meg a próbaérettségiket is. Ha pedig nem a tanulás, hanem a koncentráció a legnagyobb probléma, akkor itt olyan alkalmazásokat találhattok, amivel könnyebb lesz a tanulás.

A cikk szerzője: Takács Péter, gyermek és szülő életvezetési tanácsadó, a Családban Utazunk.hu egyik alapítója

Hogyan segíthetnek a telefonos appok a koncentrálásban? Így nem lesz rémálom a tanulás

A diákok sokszor nehezen tudnak nekiülni tanulni, ha pedig egyszer már nekikezdtek, akkor is nehezen megy az odafigyelés. Minduntalan elkalandozik a figyelmük, valami érdekesre esik a pillantásuk, ami kizökkenti őket vagy, ami a leggyakrabban fordul elő, jön egy üzenet a telefonra, és máris oda a koncentrálás.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.