szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig külföldön tanultatok, de a középiskola befejezése után magyarországi felsőoktatási intézményben szeretnétek folytatni a tanulmányaitokat? Mutatjuk, hogy milyen szabályok vonatkoznak rátok.

Külföldön szerzett, illetve külföldi rendszerű érettségi esetén akkor számolható érettségi pont, ha az azt igazoló dokumentum elismerhető középfokú végzettséget igazoló okiratnak, illetve, ha az abban szereplő vizsgatárgyak megfeleltethetők az adott szakra előírt megnevezésű és szintű érettségi vizsgatárgynak. Ezekről a felvételi eljárás során, külön kérelem nélkül az Oktatási Hivatal egyedileg, saját hatáskörben dönt – olvasható a felvi.hu-n.

Milyen felvételi követelmények vonatkoznak rátok?

Ha külföldön érettségiztek, ugyanúgy teljesítenetek kell a megjelölt képzés felvételi követelményeit, mint a magyarországi érettségivel rendelkezőknek. Vagyis nektek is kell legalább egy emelt szintű érettségit tennetek, a felvételi pontszámításhoz pedig az érettségi bizonyítványotokkal kell igazolnotok a középfokú végzettségeteket és a választott szakhoz előírt érettségi vizsgatárgyakból kettőnek az eredményét az előírt szinten.

Mit tehettek, ha nincs konkrét érettégi vizsgaeredményetek?

Abban az esetben, ha a külföldi vagy külföldi rendszerű érettségi bizonyítványotok konkrét érettségi vizsgaeredményeket nem tartalmaz (pl. USA-beli, spanyol, török stb. érettségi bizonyítványoknál), az Oktatási Hivatal dönt arról, hogy az utolsó év végén szerzett középiskolai tanulmányi eredményeitek beszámíthatók-e érettségi pontokként. Ehhez be kell nyújtanotok a hiteles vizsgadokumentumokat, bizonyítványmellékleteket, illetve a teljes középiskolai bizonyítványotok másolatát.

Mi történik, ha az utolsó éves tárgyaitok között nem szerepel a szakon előírt érettségi vizsgatárgy?

Ilyenkor valamelyik utolsó évfolyamos tantárgy kerül kiválasztásra, és ezt veszik figyelembe érettségi tantárgyként.

A külföldön megszerzett emelt szintű nyelvi érettségi is egyenértékű a nyelvvizsga-bizonyítvánnyal?

Sajnos nem. Fontos, hogy hiába értetek el legalább 60%-ot az érettségin, ez nem lesz egyenértékű államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.

Melyik érettségi nem számítható be a továbbtanuláshoz?

A nyilvánvaló tartalmi eltérések miatt – a magyar mint idegen nyelv vagy a magyar nyelvtan érettségi vizsgatárgyakból tett vizsga eredményét nem tudják beszámítani magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgaeredményként.

Mi a teendő, ha nem tudják beszámítani a vizsgát?

Amennyiben az érettségi bizonyítványból nem vehető figyelembe az adott szakra megfelelő megnevezésű vizsgatárgy, akkor be kell jelentkeznetek magyarországi érettségi vizsgára a felvételihez szükséges tantárgy(ak)ból.

A külföldi középiskolai végzettségek beszámításáról itt olvashattok részletesebben.

Megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése

A felvételi eljárás rendjének megfelelően a felsőoktatási intézmények a december 19-én kiadott tájékoztatóban közölt adatok egy részét módosították, és új képzéseket is meghirdettek. A felvételi tájékoztató már az új információkkal bővített formában olvasható.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.