szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tehettek-e érettségi vizsgát, ha valamelyik tárgyat nem sikerül elvégeznetek az utolsó középiskolai évetekben? Fontos kérdésre válaszolunk.

Ha utolsó évfolyamos középiskolások vagytok és az év végén nem tudjátok befejezni a tanulmányaitokat, vagyis megbuktok valamelyik tárgyból, tavasszal nem tehettek rendes, javító és pótló érettségi vizsgát sem.

Ugyanakkor, ha kéritek, a jelentkezéseteket előrehozott érettségi vizsgára való jelentkezésre módosítják azokból a tárgyakból, amelyekből erre jogosultak vagytok. Az előrehozott érettségi szabályai 2020-tól - sok diák örömére - változnak: újra lehet ilyen vizsgát tenni azokból a tárgyakból, amelyek oktatása a 10. évfolyamon lezárul - ilyen például a földrajz vagy a kémia. Idegen nyelvekből továbbra is kizárólag a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév vizsgaidőszakaiban tehettek előrehozott vizsgát.

Ha az év végén megbuktok, az ezeken kívüli vizsgajelentkezéseket törlik - így a következő évben a többi tárgyból újra kell jelentkeznetek az érettségire.

Fontos, hogy ahhoz, hogy érettségizhessetek, a vizsgák kezdetéig teljesítenetek kell ötven óra közösségi szolgálatot is: erről itt találjátok összefoglalónkat.

A 2020-as tavaszi érettségi vizsgákra február 15-ig kell jelentkezni: itt olvashatjátok a részleteket, a felsőoktatási felvételivel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt találjátok.

Itt vannak a 2020-as emelt szintű érettségi tételek: minden tantárgy egy helyen

Májusban vizsgáztok, és már tudjátok, pontosan milyen tantárgyból szeretnétek emelt szinten érettségizni? Itt vannak a 2020-as emelt szintű tételek magyarból, történelemből, matekból, a természettudományos tárgyakból. Még azoknak is összeállítottunk egy kis segédletet, akik idegen nyelvből szeretnének emelt szintű vizsgát tenni. Itt a teljes lista.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.