szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mikortól lesz elérhető a 2020-as felvételi tájékoztató és a szeptemberben induló egyetemi, főiskolai képzések listája? Fontos kérdésre válaszolunk.

A 2020. szeptemberében induló képzésekre érvényes felvételi tájékoztató december 19-én vagy 20-án hozzák nyilvánosságra a felvi.hu-n. Ez tartalmazza majd az intézmények által indított szakok listáját, a felvételi eljárás menetrendjét és a részletes pontszámítási szabályokat. A jelentkezési határidő a korábbi évekhez hasonlóan február 15. lesz.

Az eddigi 500 pontos rendszer és az érettségi, tanulmányi és többletpontok számítása nem változik: itt találjátok a részleteket és kalkulátorunkat. Itt megnézhetitek a többletpontok teljes listáját, itt pedig azt, hogy pontosan milyen feltételeknek kell megfelelnetek a bekerüléshez.

Mi a helyzet a nyelvvizsgával és az emelt szintű érettségivel?

A középfokú nyelvvizsga nem lesz kötelező az alap- és osztatlan képzéseken, az emelt szintű érettségi viszont igen - néhány kivétellel. Azt, hogy ez mely szakokon új követelmény, itt nézhetitek meg.

Jó hír ugyanakkor, hogy már az első emelt szintűért is jár 50 többletpont, feltéve, hogy a tárgy az adott szakon kötelező vagy választható, a vizsga eredménye alapján számolják az érettségi pontokat, és legalább 45 százalékos eredményt értek el. Emelt szintű érettségivel továbbra is 100 többletpontot lehet szerezni. Azt, hogy mely szakokon milyen tárgyból fogadják el az emelt szintűt, itt nézhetitek meg.

A komplex középfokú nyelvvizsgáért 28, a felsőfokú nyelvvizsgáért 40 többletpont jár majd. Nyelvvizsgáért maximum 40 többletpontot kaphattok, akkor is, ha több nyelvvizsgát tettetek. A pontot csak a szóbeli vagy az írásbeli vizsgáért is megkaphatják azok, akik sajátos nevelési igényük miatt igazoltan nem tudják a komplex típusú nyelvvizsgát letenni.

Fontos, hogy egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont, másrészt ha egy adott idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi alapján is jogosultak lennétek többletpontra, akkor a többletpontokat csak egyszer, a számátokra kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kapjátok meg. Azt, hogy hogyan szerezhettek idegen nyelvű érettségivel nyelvvizsgát, itt nézhetitek meg.

A 2020-as felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Felvételi 2020: milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a szakválasztásnál?

Jövőre szeretnétek felvételizni egyetemre, főiskolára és a megfelelő képzést keresitek? Szempontok és információk, hogy könnyebb legyen a választás.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.