szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A középfokú nyelvvizsga követelményét eltörölték, a kötelező emelt szintű érettségi viszont megmaradt. Pontszámító kalkulátorunkkal megtudhatjátok, hány pontot szerezhettek a 2020-as felsőoktatási felvételin.

A 2020. szeptemberében induló alap- és osztatlan képzésekre - néhány kivétellel - csak az kerülhet be, akinek van legalább egy emelt szintű érettségije - ugyanakkor már ezért is járhat 50 többletpont. A középfokú nyelvvizsga viszont mégsem lesz kötelező - a részletes, a 2020-as általános felvételi eljárásban is érvényes pontszámítási szabályokat itt találjátok.

A várható pontszámotok kiderítéséhez segítségetekre lehet az Eduline pontszámító kalkulátora - mutatjuk, hogyan használjátok.

1. lépés: tanulmányi pontok

A 2020-as felvételin az alap- és osztatlan képzésekre jelentkezve maximum 500 pontot érhettek el.

Először a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy, legalább két évig tanult (vagy két, legalább egy évig tanult) természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit kell beírnotok a kalkulátorba.

2. lépés: érettségi eredmények

Ezután a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeit kell megadnotok. A harmadik oszlopban kell jeleznetek, hogy melyikből tettetek emelt szintű vizsgát.

Fontos, hogy azokon a szakokon, ahol valamelyik tárgyból emelt szintű érettségit kérnek, a felvételi követelményt csak ezekből a tárgyakból tett emelt szintűvel pipálhatjátok ki. Itt találjátok a listát.

Többletpontot az emelt szintűért csak akkor kaptok, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el, a tárgy pedig a kiválasztott szakon kötelező vagy választható, és a tárgyból szerzett emelt szintű érettségi alapján számolják az érettségi pontokat.

Ha több olyan tárgyat is megjelöl a felsőoktatási intézmény, amelyből érettségiztek, válasszátok ki a két legjobb eredményűt. Ezt a két tárgyat jelöljétek meg az Eduline kalkulátorának negyedik oszlopában ("Választott").

3. lépés: többletpontok

Ezután be kell írnotok a többletpontokat érő nyelvvizsgáitok adatait. Ezzel kapcsolatban két fontos szabályra kell figyelnetek: egyrészt egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont, másrészt ha egy adott idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi alapján is jogosultak lennétek többletpontra, akkor a többletpontokat csak egyszer, a számátokra kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kapjátok meg.

A kalkulátorban megadhatjátok a többletpontok érő verseny- és sporteredmény, szakképesítés, felsőfokú szakképzés adatait is. Az Eduline kalkulátora azt nem tudja ellenőrizni, hogy a kiválasztott képzésen milyen végzettségeket, illetve versenyeredményeket fogadnak el, ezért ezeket csak akkor pipáljátok be, ha ebben a táblázatban már megnéztétek, hogy valóban adnak érte pluszpontot.

4. összpontszám és részpontszámok

Ha mindez megvan, már csak rá kell kattintanotok a "számol" gombra - a kalkulátor nemcsak az összpontszámotokat írja majd ki, feljebb görgetve az érettségi és a tanulmányi eredményekből kalkulált részpontszámot is megmutatja.

A kalkulátorunkat az alap- és osztatlan szakra felvételizők használhatják - ha felsőoktatási szakképzésre vagy mesterképzésre jelentkeztek, a Felvi kalkulátorát használjátok. Ha különböző szakokra felvételiztek, többször is el kell végeznetek a számítást, hiszen elképzelhető, hogy más-más tantárgyak érettségi eredményét kell beszámítani.

A 2020-as felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Milyen feltételekkel kerülhettek be egyetemre, főiskolára 2020-ban? Itt a teljes lista

Mit kell teljesítenetek a 2020-as felsőoktatási felvételin ahhoz, hogy bekerüljetek a kiválasztott szakra? Ezeknek a feltételeknek kell megfelelnetek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.