szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 2020-as felvételin a középfokú nyelvvizsga nem, az emelt szintű érettségi viszont kötelező. Milyen szabályok vonatkoznak a felvételi pontszámításra abban az esetben, ha az emelt szintűvel nyelvvizsgát is szereznétek, és vissza lehet-e kapni az érettségi árát? Összegyűjtöttük a tudnivalókat.

Mivel a kormány elfogadta a kötelező középfokú nyelvvizsga eltörléséről szóló javaslatot, így az új követelmény a 2020-as felvételin a kötelező emelt szintű érettségi maradt. Bár a felvételizőknek kötelező ilyen vizsgát szerezniük, pluszpontot ugyanúgy kapnak érte, mint eddig. Vagyis: ha sikerül minimum 45 százalékot elérni az érettségin valamelyik - a felvételi követelményeknek megfelelő - tantárgyból emelt szinten, az már 50 pluszpontot jelent a felvételin.

De mi a helyzet akkor, ha ez a vizsga idegen nyelvi vizsga? Hány százaléktól egyenértékű a középfokú nyelvvizsgával, és jár-e többletpont ezen a jogcímen is?

Az a diák, aki eléri 60%-ot is egy idegen nyelvi emelt szintű érettségin, középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga-bizonyítványnak megfelelő okiratot is kap, a 40 és 59 százalék közötti eredmény pedig alapfokú (B1) komplex nyelvvizsgával egyenértékű. 

Azonban a jogszabály szerint egy idegen nyelvből nem kaphattok egyszerre több típusú többletpontot. Vagyis a nyelvvizsgáért járó, valamint az emelt szintű érettségiért járó pontok közül csak az egyiket kaphatjátok meg, méghozzá a számotokra kedvezőbbet.

Hogyan néz ki az osztályozás emelt szinten?

Egészen eltérő a pontozás az emelt szintű vizsgák esetén, mint a középszintűeknél. Ezért nagyon fontos, hogy ne keverjétek őket össze.

Emelt szintű érettségi

60-100%

Jeles (5)

47-59%

Jó (4)

33-46%

Közepes (3)

25-32%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Az emelt szintű idegen nyelvi érettségi díját is visszaigényelhetitek?

Igen, ha az középfokú komplex nyelvvizsgával egyenértékű - vagyis legalább 60 százalékot értetek el -, az emelt szintű idegen nyelvi érettségi díját is visszakaphatjátok, ha még nem múltatok el 35 évesek. Az érettségiért akkor kell fizetni, ha az érettségi bizonyítvány megszerzése után tesztek újabb vizsgát. A részleteket itt találjátok.

Így deríthetitek ki, hogy a kiszemelt szakon milyen tárgyakból fogadják el az emelt szintű érettségit

Mindenképpen az adott képzési terület, illetve szak választható érettségi vizsgatárgyaiból kell emelt szintű vizsgát tennetek? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!