szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van-e olyan szak, amelyen nem érvényes az emelt szintű érettségi követelménye? Itt vannak a tudnivalók.

A 2020-as felvételin már csak az kerülhet be alap- és osztatlan képzésre, akinek van legalább egy emelt szintű érettségije.

Ugyanakkor, ha olyan szakra jelentkeztek, amelyen a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga alapján állapítják meg, nem kell teljesítenetek ezt a követelményt. Ilyen például az edző alapképzési szak, a művészet és művészetközvetítés képzési terület szakjai, illetve azok a kétszakos osztatlan tanár szakok, amelyeknél csak gyakorlati vizsga van.

A többi szakon az előfeltételt kiválthatjátok felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával, ha az adott tárgyból a kétszintű érettségi bevezetése előtt vizsgáztatok, illetve ha egyes külföldi országokban kiállított érettségi bizonyítvánnyal rendelkeztek. A követelményt a bevizsgálási eljárás során emelt szintűként elismert külföldi érettségi vizsgatárggyal is kipipálhatjátok.

Ha diplomával, azaz felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkeztek, mentesülhettek az emelt szintű érettségi követelménye alól, de felvételi összpontszám csak akkor számolható az oklevélből, ha az adott szakon a felsőoktatási intézmény így dönt - ezért ennek külön kell utánajárnotok. Fontos, hogy a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél nem számít felsőfokú végzettségnek, így azzal nem válthatjátok ki az emelt szintűt.

A 2020-as felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Milyen feltételekkel kerülhettek be egyetemre, főiskolára 2020-ban? Itt a teljes lista

Mit kell teljesítenetek a 2020-as felsőoktatási felvételin ahhoz, hogy bekerüljetek a kiválasztott szakra? Ezeknek a feltételeknek kell megfelelnetek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.