szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha külföldi egyetemre szeretnétek jelentkezni, érdemes több hetet szánni a szükséges dokumentumok összeállítására, a legtöbb egyetem ugyanis motivációs levelet és ajánlásokat is kér a felvételizőktől. A népszerű célországok közül a legkorábbi jelentkezési határidő január 15. Összegyűjtöttük a dátumokat és a jellemző dokumentumokat.

Lassan a külföldi egyetemeken is indul a felvételi időszak a 2020-ban induló képzésekre: Svédországban és az Egyesült Királyságban január 15. a jelentkezési határidő, kivéve az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetemet és az orvosi képzéseket, amelyekre október 15-ig kellett beadni a jelentkezést.

Írországban általában február 1-ig, Dániában pedig március 15-ig kell felvételizni az egyetemekre, főiskolákra. Hollandiában a legtöbb intézményben április 1. vagy május 1. a határidő, Ausztriában június és szeptember között, Németországban pedig július 15-ig kell jelentkezni a képzésekre.

Egyes képzéseken vagy a magánegyetemeken a jelentkezési határidő eltérő lehet, ezért mindenképpen nézzetek utána a konkrét intézményre, illetve szakra érvényes határidőnek is.

Ahhoz, hogy bekerülhessetek valamelyik külföldi egyetemre, nemzetközi nyelvvizsgát kell tennetek: az angol nyelvű képzésekhez szükséges nyelvvizsgatípusokról itt, a német nyelvterületen elvárt bizonyítványokról pedig itt olvashattok.

A nyelvtudást igazoló dokumentum mellett az egyetemek általában kérnek a képzéshez szabott motivációs levelet, önéletrajzot, a korábbi bizonyítványok másolatát, az útlevél vagy a személyi másolatát, illetve ajánlóleveleket a tanáraiktól. A bizonyítványokat, okleveleket hitelesíteni kell, ezért az erre szánt idővel is kalkuláljátok.

A benyújtandó dokumentumok terén eltérés lehet az alapszak és a mesterképzés között, vagy a különböző országokban is. Bizonyos esetekben némelyik bizonyítványt pedig csak a tényleges pályázati határidő lejárta után tudjátok benyújtani, hiszen előfordulhat, hogy a jelentkezési határidő jóval az érettségi előtt van.

A legjobb brit egyetemek friss rangsorát itt, a német intézményekét pedig itt találjátok. Az osztrák top ötről itt olvashattok, a legelőkelőbb helyezést elért holland egyetemek listáját pedig itt nézhetitek meg.

Szívesen tanulnátok külföldön? Ezen az oldalon rengeteg ösztöndíj közül választhattok

Külföldön szeretnétek tanulni vagy kutatni, de ehhez némi anyagi támogatásra is szükségetek lenne? Ezen az oldalon olyan ösztöndíjprogramokat találhattok, amelyekre érdemes pályázni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.