szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pénteken elkezdődött az őszi érettségi időszak, több mint tízezren adnak számot a tudásukról. Mi történik, ha nem sikerül a vizsga? Itt vannak a részletek.

Az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító vizsgára lehetett jelentkezni. A szintemelő, a javító és a rendes vizsgák aránya lesz a legnagyobb: 48, 23, illetve 15 százalék; az ismétlő és a kiegészítő vizsgák aránya 9 százalék, illetve 4 százalék, a pótló vizsgáké 1 százalék.

Ahhoz, hogy sikeres legyen a vizsga, legalább 25 százalékot kell elérnetek, ugyanakkor az írásbelin és szóbelin - illetve az idegen nyelvi érettségi vizsgán mind az öt vizsgarészből - is legalább 12 százalékot kell szereznetek.

Arról, hogy mi történik, ha nem sikerül jól az érettségi megszerzése után tett szintemelő vizsga, ugyanazon a szinten tett ismétlő vizsga vagy újabb tárgyból tett kiegészítő vizsga, itt olvashattok.

Ha pedig a javítóvizsgán nem mentek át, újabb hasonló vizsgát kell majd tennetek, legkorábban a következő vizsgaidőszakban. Ha a rendes - az érettségi megszerzéséért tett - érettségi vizsgán nem éritek el az elégséges osztályzathoz szükséges pontszámot, szintén javítóvizsgáznotok kell. A második ilyen vizsgáért már fizetni kell: itt nézhetitek meg, hogy pontosan mennyit.

Az őszi érettségivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Pénteken kezdődik az őszi érettségi: itt van az összes tudnivaló

Október 11-én, a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli részével kezdődik az őszi érettségi vizsgaidőszak. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, a vizsgákkal és a pontszámítással kapcsolatos szabályokat, és a felkészülés utolsó hajrájához is adunk segítséget.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.