szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elsőéves egyetemisták egy része mától már jelentkezhet kollégiumba, de milyen szempontok alapján lehet megkapni a férőhelyeket?

Szociális helyzet, tanulmányi eredmények - főként ezen szempontok alapján történik a kollégiumi jelentkezés. Így tehát, aki jobb tanulmányi eredménnyel indul neki az egyetemnek, valamint a szocális helyzete (egy főre jutó jövedelem, fogyatékosság megléte, stb.) alapján úgy ítélik meg, nagyobb eséllyel kerülhet be valamelyik egyetem, főiskola kollégiumába.

A felsőoktatási törvény szerint továbbá számít még a hallgatói közösségért végzett munka, verseny- vagy sporteredmény is beleszámít a végleges pontszámba, amely alapján rangsorolják a kollégiumba jelentkező hallgatókat. A rangsorolásról, valamint a szabályokról részletesebben a (kiválasztott) kollégiumok honlapjain szerezhettek információt.

Minden, amit a kollégiumi jelentkezésről tudni kell: árak, dokumentumok és alternatívák

Egyetemi kollégiumba készültök szeptembertől? Cikksorozatunk utolsó részében összeszedtük az egyetemek kollégiumok árait. Mutatjuk, hogy milyen kiadással kell számolnotok, ha kollégiumba költöznétek.

A legtöbb kollégiumba tehát az említett típusú pontozás jellemző, ezek alól kivételek a szakkollégiumok és diákotthonok is - ezekben az intézményekben eltérő pontrendszert is alkalmazhatnak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!