szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelentkeztetek egyetemre, de szeptemberben mégsem szeretnétek elkezdeni a tanulmányaitokat? Lehet-e halasztani már az első félévben? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Jövőre szeretnék elkezdeni egy kétéves OKJ képzést és utána mennék egyetemre. Viszont valószínűleg idén is felvesznek és szeretném meghagyni a lehetőségét, hogy ha mégsem jönne össze az OKJ-s dolog elkezdhessem 2020-ban a felsőoktatási képzésemet. Halaszthatok a beiratkozás után?

Fontos, hogy általában csak az első sikeres félév után lehet először passziváltatni – vagyis, ha szeptemberben kezditek meg a felsőoktatási tanulmányaikat, akkor nem tudtok halasztani már az első félévben.

Félbehagynátok az egyetemet? Egy fontos szabály változik 2020-tól

Hogyan változnak a szabályok, ha a otthagyjátok az egyetemet vagy főiskolát anélkül, hogy abszolutóriumot szereznétek? 2020-tól ezekre kell figyelnetek, ha állami ösztöndíjas képzésen tanultok.

Kivételes esetben a felsőoktatási intézmény az első félév teljesítése előtt is engedélyezheti a hallgatói jogviszony szünetelését, ezért érdemes megkeresnetek az adott intézmény tanulmányi- és vizsgaszabályzatát, vagy felkeresni a tanulmányi osztályt, ahol tudnak ebben segíteni.

A második félévtől bárki halaszthat, azzal a megkötéssel, hogy egybefüggően maximum 2 félévet lehet szüneteltetni. Fontos azonban, hogy ilyenkor nem csak órákra nem kell járnotok, de diákigazolványt és ösztöndíjat sem kaptok. Ugyanakkor a passzív félévek nem befolyásolják az állami félévek számát, és ha önköltségesként tanultok, tandíjat sem kell fizetnetek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.