szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen volt az emelt szintű angolérettségi? Diákok számolnak be a tapasztalataikról.

Angolérettségi: az összes feladatlap és megoldás egy helyen

A diákok elmondása szerint az emelt szintű angolérettségi szövegértési feladatai között volt egy angol parlamenttel kapcsolatos szöveg. A levél témái között szerepelt egy fotós tanfolyamra jelentkező feladat, valamint egy internetes posztra is kellett reagálni. Ez utóbbi a magánszféra határaihoz kapcsolódott, arról kellett véleményt fogalmazni, hogy mit gondolnak arról, hogy valakit kamerával figyeltetnek meg. A hallásértés részében volt egy nevelőt kereső család beszélgetéséről, egy vicc címéről és egy kötéltáncosról szóló feladat is.

Az olvasott szövegértés nem volt vészes, az első szöveg viszont túl hivatalos volt. A nyelvhelyesség az eddigi évek feladatsoraihoz hasonló volt, de a hallott szövegértésben olyan feladatok szerepeltek, amelyek az előző évekre egyáltalán nem voltak jellemzőek

- írta egy érettségiző az Eduline-nak, akinek az egyik fő tárgya az angol, mert angol és történelem szakos tanár szeretne lenni.

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt, az emelt szintű írásbeli megoldását pedig itt nézhetitek meg.

"Egyáltalán nem találtam nehéznek az idei feladatsort. Amiket gyakoroltam, ennél a vizsgánál sokkal nezezebbek voltak" - mondta az Eduline-nak egy másik vizsgázó, aki hozzátette, hogy a többiek szerint is könnyű feladatsor volt az idei.

"Az első rész, az olvasott szöveg értése szerintem a megszokott szintű volt, a feladatok nem voltak se nehezek, se nagyon könnyűek. Témájuk számomra kifejezetten érdekes volt, így azzal meg voltam elégedve" - írta az Eduline-nak egy érettségiző, aki szerint a második rész, a nyelvhelyesség szintén a már jól megszokott és begyakorolható típusú feladatokból állt. A harmadik rész, a hallott szöveg értése már kicsit hullámosabbra sikeredett - tette hozzá. "Az első két feladat meglepően könnyű volt, annak ellenére, hogy az első feladat típusával még nem találkoztam a gyakorlások során. A hallgatás harmadik feladata azonban az első kettő után sokkal nehezebbnek bizonyult. A szöveg gyors volt, és akár 3-4 szót is le kellett írni ahhoz, hogy biztosan elfogadják a választ (szerintem). Önmagában ez a rész sem volt annyira vészes, de a hallgatás első két feladat szintjéhez képest újra fel kellett venni a vizsga ritmusát, mert ez valóban az emelt szint nehezebb feladatai közé tartozott. Alapvetően úgy gondolom, csak gyakorlás kérdése volt minden" - mesélte egy diák.

"Az olvasott szövegértés feladatot egyszerűnek tartottam, egy-két pont volt, aminél kicsit elbizonytalanodtam a kétértelmű mondatok miatt" - számolt be egy érettségiző az Eduline-nak, hozzátéve:

Például volt egy feladat, ahol ki kellett választani négy lehetőség közül a helyeset, és valójában egyik lehetőség sem volt helyes

- mindegyikbe bele lehetne kötni, hogy miért helytelen, ezért nagyon kíváncsi vagyok ezek megoldására. "A nyelvtani része is pofonegyszerű volt - 10 perc alatt elkészültem vele - ez senkinek sem okozhatott nehézséget szerintem. A levélírás résznél egyszerű témákról kellett írni. Szerintem az emelt szintű érettségire nem sokkal kellett többet tanulni, mint a középszintűre, mégis magasabb szintje van, és nagyobb eredménynek is számít, ezért ajánlom is a jövőre érettségizőknek" - tette hozzá.

Emelt szinten az angol nyelv írásbeli ideje 240 perc volt, ebből az első rész, az olvasott szöveg értése 70 perces volt. A második rész a nyelvhelyességi feladatsor megoldása, amire 50 perc állt a diákok rendelkezésére. Ezután szünet következett, majd a hallott szöveg értése részre 30 percet, végül az íráskészségi feladatsorra 90 percet kaptak a vizsgázók. Összesen 120 pontot szerezhetnek a vizsgázók az írásbelin.

2019-es angolérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Több mint 64 ezren vizsgáznak ma angolból közép- és emelt szinten

Az angol nyelvi írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák csütörtökön országszerte.