szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szakképesítésért képzési területenként 32 többletpontot kaphattok, ha a szakképesítésetek megfelel a feltételeknek. De melyek ezek a feltételek?

Mielőtt elkezdenétek számolgatni a pontjaitokat, fontos tudni, hogy a szakképesítés igazolására kizárólag az OKJ-bizonyítvány fogadható el. A szakmai vizsgáról szóló igazolás vagy pl. az év végi bizonyítvány nem jogosít többletpontra.

"Legfeljebb egy, 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésért - szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén - 32 többletpont adható, de az alábbi két feltételnek teljesülnie kell: az általunk választott képzés szakiránynak megfelelő továbbtanulásnak számít (ezt a Felvételi tájékoztató 6. sz. táblázatában tudjuk ellenőrizni), és az adott képzési terület egyetemei-főiskolái úgy határoztak, hogy az adott szakképesítésért megadják a többletpontot (ez pedig az 1. számú táblázatban található meg)" - hívja fel a figyelmet a Felvi.

Milyen területeken fogadnak el OKJ-s bizonyítványt?

Többletpont a szakképesítés alapján az agrár, bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, informatika, jogi, műszaki, orvos- és egészségtudomány képzési terület alapképzései, pedagógusképzés (kivéve egyes osztatlan tanárképzési szakok), sporttudomány (kivéve edző alapképzési szak), társadalomtudomány, természettudomány képzési területeken.

Felvételi: hány többletpontot érnek a sportversenyeken elért eredmények?

Hány többletpontot kapnak a 2019-es felsőoktatási felvételin azok a diákok, akik előkelő helyezést érnek el valamilyen sportversenyen? Pontosan milyen versenyekért jár a pluszpont? Itt a válasz.