szerző:
Eduline

Túlterheltség miatt akadozott február 15-én, a jelentkezési határidő estéjén az elektronikus felsőoktatási felvételi rendszer, ezért meghosszabbították a határidőt: kedd reggel 9 órától 22 óráig újra megnyitották az e-felvételit. Közben az Oktatási Hivatalnál vizsgálatot indítottak a rendszer leállása miatt.

A felvi.hu elérésével már az elmúlt hétvégén is problémák voltak, de akkor még -ha lassabban is mint általában- de betöltődött az oldal. A jelentkezési határidőt (február 15-e éjfél) megelőző órákban azonban egyre nehezebbé vált az elérés, míg végül a felhasználók „az oldal karbantartás alatt áll, kérjük látogasson vissza később” üzenettel találkoztak.

A hiba miatt már az este folyamán közzétették, hogy éjfél helyett éjszaka 2 órára módosították az e-felvételi határidejét. Ma reggel azonban már új hírt jelent meg a felvi.hu oldalán, melyből kiderült: reggel 9 órától este 10 óráig újra megnyitották az e-felvételi lehetőségét. A hibáért és a kellemetlenségért a jelentkezők elnézését és megértését kérik.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke ma úgy nyilatkozott, hogy vizsgálatot indítanak a felsőoktatási jelentkezéseknél használt informatikai rendszer leállása miatt. Az elnök tájékoztatása szerint kedden a kora délutáni órákig mintegy ezerrel nőtt az e-felvételik száma, és ötven új regisztrálót rögzített a rendszer.
 
Az OH elnökének korábbi tájékoztatása szerint hétfőn a késő esti órákban a felsőoktatási felvételi elektronikus jelentkezési rendszere hosszabb ideig nehezen elérhető, majd elérhetetlen lett. A jelenség hátterében - az első vizsgálatok alapján - a rendszert egyidejűleg nagy számban használók miatt kialakult túlterheltség állt. Az informatikai szolgáltató tájékoztatása szerint ebben az időszakban az elmúlt években tapasztalt jelentkezői igény többszörösét kellett volna a rendszernek kiszolgálnia.    

Az elektronikus közszolgáltatásokra vonatkozó jogszabályok alapján - tekintettel a jelentkezési határnapon bekövetkezett szolgáltatás-kiesésre - az a döntés született, hogy a határidőt kedden 22 óráig meghosszabbítják.


eduline