szerző:
Eduline

A Bankárképző tanácsadó és oktató cég 1988-ban alakult. Kelet-Európában ők voltak az elsők, akik az igényeket felmérve létrehoztak egy bankárképző intézményt. A cég igazgatójával, Kalfmann Petrával beszélgettünk a szeptemberben induló programjaikról.

– Hogyan változott a Bankárképző az elmúlt húsz év alatt?

– Büszkék vagyunk rá, hogy a banki szakember oktatás Magyarországon a Bankárképző nevéhez fűződik. Az elmúlt öt-tíz évben nem csak az oktatási, hanem a tanácsadói vonalunk is erőteljesen felfejlődött.

– Hogyan oszlik meg az arány?

– Ez minden évben változó, de most már 70-30 százalékos arányról beszélhetünk a professzionális tanácsadás javára. Ezen belül is a kockázatkezelés a meghatározó területünk, amiben erősek vagyunk. Ezen kívül stratégiai tanácsadást is végzünk. De például a mindent átalakító 2004-es új tőkeszabályozás, a Bázel II bevezetést az összes nagy banknál mi támogattuk, segítettük.

– Visszatérve az oktatáshoz, szeptembertől milyen tanfolyamaik indulnak?

– Húszféle különböző kurzusunk indul minden éveben. A legfontosabb a Posztgraduális Bankdiploma programunk, amit mi csak BADI-nak hívunk.

– Kik jelentkezhetnek rá?

– Bárki, akinek van egyetemi vagy főiskolai végzetsége. A szakirányú végzettség nem feltétel.

– Milyen végzetséget ad?

– A Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen egy Szakosító oklevelet adunk a hallgatóinknak.

– Kiknek javasolják ezt a képzést?

– Egyre több olyan hallgatónk van, aki ugyan banki területen dolgozik, de nincs rálátása a teljes bankvezetésre. A saját területét ismeri, de már nem tudja, hogy a kapcsolódó területek mivel foglalkoznak, hogy dönt a menedzsment. A képzés egy átfogó bankszakmai képzést ad. A tanfolyamot egy bankszimulációs játék zárja le. Ilyenkor három napra összezárjuk a hallgatókat, és bankmenedzsmentet játszanak. Ez remek alkalom arra, hogy az előtte tanult összes tudásukat hasznosítsák, amellett hogy kipróbálják, hogy milyen döntéshozó pozícióban lenni.

– Mit javasol azoknak, akiknek nincs még diplomájuk?

– A Befektetéselemzői Diplomaprogramunkat, az  EFFAS-t.  (EFFAS - European Federation for Financial Analysts Societies Az Európai Befektetéselemzők Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége.) A tanfolyam feltétele az érettségi. Ezt a szintet azoknak ajánljuk, akik vagyonkezelőként, portfoliókezelőként senior pozícióban dolgoznak, vagy oda akarnak eljutni. A képzés nemzetközi oklevelet ad. A programhoz kapcsolódik egy CIIA vizsga (Certified International Investment Analyst) is. Ez egy központi vizsga, amit Svájcból küldenek ide, így a hallgatóink nálunk is letehetik a vizsgát.

– Milyen visszajelzéseik vannak?

– Az elmúlt 10-15 év azt mutatja, hogy nagyon alacsony például a lemorzsolódási arányunk. Aki eljön hozzánk, az végigcsinálja a tanfolyamokat, annak ellenére, hogy szigorú a követelményrendszerünk.

– Kik tanítanak önöknél?

– A Budapesti Corvinus Egyetem oktatói, és az élen lévő piaci intézmények vezetői. Így nem csak szakmai tapasztalatot, hanem kapcsolati tőkét is lehet nálunk építeni.