szerző:
Rodler Lili
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden évben egyre nehezebb megbirkózni a nyári kánikulával, mivel egyre magasabb az átlag hőmérséklet és nem vagyunk felkészülve az ilyen fajta hőségekre. Érdemes megnézni, hogy más népek milyen megoldásokat alkalmaznak az ilyen hónapokra. Összegyűjtöttünk négy olyan népcsoport szokásait, amelyek már évtizedek óta harcolnak a hőség ellen, és hasznos praktikákat alkalmaznak.

Beduinok

A beduinok, az egyiptomi sivatagokban élő vándorok, mindennapjai eszméletlen kihívásokat rejtegetnek a folyamatos hőség és szárazság miatt. A tűző napsütés ellen egész testet lefedő lenge és általában fehér ruhával védekeznek. Fejükre turbánt és fejpántot csavarnak, hogy a védjék magukat a hőtől.

Talán a legérdekesebb, és számunkra is hasznos dolog, amit a beduinok is alkalmaznak, az a forró tea fogyasztása a melegben. A fiziológiai magyarázata, hogy amint a forró italt magunkhoz vesszük a testünk hőmérsékletei is emelkedni fog ezáltal elkezdünk izzadni. Az izzadság elpárolgása pedig hűtő hatást eredményez. Külön erre készítenek a beduinok erős fűszeres teákat, Marokkóban pedig forró menta teával igyekznek hűsíteni magukat. Ezt a módszer nem csak az észak-afrikai népek alkalmazzák, a közel-keleti emberek is esküsznek erre a módszerre.

 

Olaszok

Róma hasonlóan forró tud lenni nyáron, mint Budapest, ám az ő kultúrájukba hamar bevéste magát a harc a hőség ellen. Ami különösen jellemző az olaszokra ilyen időszakban az a granita fogyasztása. Ez a Szicília vidékéről eredeztethető jeges desszert mára egész Olaszországban elterjedt, és akár reggelire is ezt fogyasztják. Általában cukorral, citrommal és vízzel készül, amit fagyott állapotában lereszelnek és kanállal esznek meg. Azonnal hűsít és vizes alapja miatt hidratál. Több változatban is készítik manapság, ilyen a kávés vagy az egyéb szezonális gyümölcsös. Ezeket szokás akár édes briós mellé is kérni.

Az aperitivo kultúra egy másik tipikus olasz szokás, amely átsegíti az embereket a forró napokon, sőt így még társasági életet is élhetnek. Általában délután gyűlnek össze a piazzakon, ahol hamarabb lehűl a levegő. Ide kiülve fogyasztják el könnyed estebédjüket, ami általában olívabogyóból, friss gyümölcsökből és sajtokból áll, amelyet egy pohár aperol követ, amit lehet akár alkoholmentesen is kérni.


Görögök

Már az ókori görögöket is érintette a forró nyári napok átvészelésének kérdése. Erre az egyik legjobb megoldásnak a sziesztát találták, ahol a napnak azt a részét, amikor a legnagyobb a forróság, átalusszák. Ezt a szokást azóta is alkalmazzák, illetve a mediterrán térség más országaiban is kedvelt megoldás.

Sarkalatos pontja a görögök kultúrájának is az étkezés. Míg mi a nyári melegben a balatoni lángost, hekket és klasszikus kolbászt keressük, addig ők próbálnak minél könnyebb ételeket fogyasztani, hogy ne terheljék a gyomrukat feleslegesen. Salátákat, gyümölcsöket joghurtos ételeket fogyasztanak napközben minden mennyiségben, illetve vizet és gyümölcsleveket.

 

Spanyolok

Ahogy már korábban említettük a sziesztát más nemzetek is átvették a görögök után. A spanyol kultúra egyik alapköve a délutáni pihenés, így a boltok is bezárnak délután 2 és 5 óra között. Ez lehetővé teszi, hogy a kánikulát kikerülve este hajnalokig tartó éjszakai életet élhessenek. Ehhez igazodnak a nyári szabadtéri programok is és a családi összejövetelek.

Az árnyékolás és a házak kialakítása itt is óriási szerpet játszik a hűvös megőrzésében. Sok spanyol ház rendelkezik belső udvarral, amelyekben a növények és a belső vízforrások is természetes hideget biztosítanak, így az idejük nagy részét az emberek itt töltik, ha nem a strandokon.

A könnyed étkezést választják ők is a nyomasztó teltség érzet helyett. Hideg zöldséglevesekkel, mint a gazpacho vagy a salmorejo, és friss lédús gyümölcsökkel vészelik át a napokat. Esetleg készítenek egy-egy kancsó sangríát, amelyet lehet borral, de akár anélkül is fogyasztani.