szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány idején keletkezett feljegyzéseket, naplókat vár a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára.

A gyűjtést azért találták ki, hogy a jövő generációi személyes élményeken keresztül is megismerhessék a pandémia hatásait és, hogy a most rögzített élmények a történelem részeként fennmaradjanak és kutathatóvá váljanak az utókor számára.

Mint írják, a 21. század első, az egész világ életét befolyásoló eseménye a koronavírus-járvány, amelynek következtében mindannyiunk élete gyökeresen megváltozott: bezártak az óvodák, az iskolák, a mozik, a színházak, a közgyűjtemények és az üzletek nagy része. Kiürültek a közterek, a tömegközlekedési eszközök. Az otthoni munkavégzéssel, a kijárási korlátozások bevezetésével a lakosság a négy fal közé kényszerült, életünkben minden korábbinál nagyobb szerepet kapott az online világ.

A hétköznapi emberek beszámolói, naplói a legpontosabb forrásai lehetnek egy-egy időszak, jelentős történelmi esemény kortársi tapasztalásainak, és számos személyes részlettel gazdagítják ismereteinket az adott időszakról" - hangsúlyozzák a közleményben.

Mint írják, a naplók további erénye, hogy a múlt egyidejű átélését rögzítik, míg az utólag készült visszaemlékezésekben már tükröződnek íróik későbbi tapasztalatai is. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának felhívására  beadott dokumentumok egy iratértékelési folyamatot követően a levéltár állományába kerülnek. A felajánlásra szánt dokumentumokat elektronikus formában a [email protected] e-mailre várják.

Mivel a Magyar Nemzeti Levéltár jelenleg zárva tart, a papíralapú feljegyzéseket személyesen a vészhelyzet elmúltával, a korlátozó intézkedések feloldását követően tudják átvenni az Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületében - áll a közleményben.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának gyűjtőköréről, az iratbeadás módjáról a https://mnl.gov.hu/tajekoztatok linken találhatók további információk.

A járváy miatt kérdéses a nyári táborok sorsa

A nyárra tervezett táborok zöme elmarad, egyelőre úgy tűnik, talán augusztusban tudnak majd gyermekeket fogadni - erről tájékoztatták a Magyar Nemzetet a különböző programok szervezői. Persze ez a probléma nem csak Magyarországon van napirenden.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!