szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi napokban sok időtök felszabadulhatott, ami felvetheti a kérdést: „Mit kezdjek magammal?” Most hoztunk nektek pár ötletet, hogyan tölthetitek el hasznosan a felszabadult óráitokat.

Ugyan még csak pár nap telt el az online oktatásban, és még mindenki próbál alkalmazkodni a kialakult szituációhoz, de elérkezhet az a pont ­– vagy többen már érezhetitek is –, amikor rájöttök, nem vagytok hozzászokva az ekkora mennyiségű szabadidőhöz az otthoni környezetünkben.

Íme néhány ötlet, mit csinálhattok otthon is hatékonyan, ami még hasznos időtöltésnek is bizonyulhat.

Mozogjatok

Ne feledkezzetek meg arról, hogy otthon mind hajlamosabbak lehetünk a kényelmes ülő, vagy fekvő pozíciókat előnyben részesíteni, de ez hosszú távon nagyon egészségtelen. Mindenkinek más eszközök állnak a rendelkezésére, ha van otthon szobabiciklitek, vagy egyéb mozgást fejlesztő gépetek, nagyon egyszerű dolgotok van. De akkor sem kell elkeseredni, ha nincs ilyesmi gépetek otthon, mert eszközök nélkül is rengeteg lehetőségetek van a mozgásra. Saját magatoknak is felállíthattok valamilyen mozgásrutint, de az interneten sok videót találhattok, amiket külön otthoni edzésre készítettek nektek. Ilyen videót például a BioTech youtube csatornáján is találhattok, de egy kis kutatással, megtalálhatjátok azt, amelyik nektek a legjobban tetszik.

Nyelvtanulás

Ma már nagyon könnyen tanulhattok nyelveket autodidakta módon is az otthonotok kényelméből. Kezdőként és haladóként is alkalmazható a Xeropan nevű applikáció, ami egy magyar fejlesztésű angol nyelvtanulásra tervezett app, ahol gyakorolhattok nyelvvizsgára vagy az érettségire, de teljesen előlről is kezdhetitek az alapok elsajátítását. Hasonlóan működik a Duolingo is, ami viszont 80 különböző nyelvkombinációban kínál nyelvtanulási leckéket. Ha csak a szókincseteket szeretnétek fejleszteni, a Quizlet alkalmazásban gyakorlatilag online tanulókártyás módszerrel tanulhattok új szavakat a Languages módban.

Új hobbi

Van valami olyan tevékenység, amit már rég óta ki szeretnétek próbáni? Csomó hobbi van, amit otthonról is elkezdhettek művelni. Például, ha áll otthon egy zongorátok, de sosem tanultatok meg rajta játszani, a Hangrózsa zongoraiskola online kezdő tanfolyamán belevágtattok a tanulásba. Otthon csak papír és ceruza, festék vagy kréta kérdése, és kezdődhet is a műhelygyakorlat. De akár weboldalt is megtanulhattok szerkeszteni, erre is van egy szuper alkalmazásjavaslatunk, amit itt megtalálhattok. Legyetek kreatívak, ma már szinte mindenre van applikáció.

Olvasás

Végül, de nem utolsó sorban, a nagy klasszikus, amit a figyelmetekbe tudunk ajánlani. Sokszor a kötelező olvasmányok, a szakirodalmak, vagy csak a munka rengetegében megfeledkezhetünk arról, milyen kikapcsolódást jelent azért elolvasni egy könyvet, mert szeretnénk. Ehhez itt találhattok online adatbázisokat.

Ingyenes alkalmazások a távoktatáshoz: kapcsolattartás, jegyzetek és gyakorlás otthonról

Nem csak az órák megtartásához, hanem a kapcsolattartáshoz, órai jegyzetek megosztásához, gyakorláshoz és a számonkéréshez is kellenek ötletek, ha rendkívüli iskolai szünet lesz a közoktatásban is. Most olyan appokat válogattunk nektek össze, ami egyetemistáknak és középiskolásoknak is jól jöhet a következő hetekben.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.