szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jelenleg működő szakgimnáziumok új neve 2020-tól technikum lesz, ez a név azonban nem újkeletű, hiszen a szakmát adó iskolákat régen is hívták így. Mutatunk néhány érdekességet a szakképzés történetéről régi Fortepan-fotókkal kiegészítve.

Az első - nevében is - technikum a Joseph Polytechnicum volt 1856-ban. Ez a pesti Ipartanodából, később a József nádor nevét viselő József Ipartanodából nőtte ki magát - olvasható a Hungarian Online University oldalán. Az ipari fejlődés miatt nagy szükség lett gépészekre, vegyészekre és különböző mesterségek szakembereire, így ekkoriban jött létre a technikumi szakképzés.

A budapesti Autóközlekedési Technikum udvara, 1969.
©
Budapesti Vendéglátóipari Technikum étterme, 1961.
©

Hosszas változások (például a céhek kialakulása majd megszűnése) után jöttek az úgynevezett tanonciskolák, amelyekben voltak iparosképzések is, de a technikum mint név újra csak a második világháborút követően bukkant fel. Az ipari technikumot mint iskolatípust 1951-ben hozták létre, és tíz évvel később már több, mint 300 szakmában képeztek tanulókat.

Székesfehérvári Jáky József Útépítési Technikum, 1971.
©

Technikusi képzésen aztán a hetvenes évektől már csak egyéves tanfolyami keretek között, a szakközépiskola elvégzését követően vehettek részt a diákok. 1985-ben ismét megindult az iskolarendszerű technikusi képzés, majd a rendszerváltást követően újra átalakult a szakképzés és eltűnni látszódott ez az elnevezés - írják a honlapon.

A technikum ma

Októberben új szakképzési törvénytervezetet nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Országgyűlésnek, amelyet ha megszavaznak, 2020 szeptemberétől a szakképzés ismét jelentősen átalakul. Többek között újra megjelennének a technikumok, a jelenlegi szakgimnáziumok új neve ez lenne. Ezekben az intézményekben a képzés ötéves lesz - a jelenlegi négy helyett -, amelynek a végén a diákok érettségit és technikusi szintű szakképesítést kapnak majd. A tanulók szakmai gyakorlata duális képzésben valósulna meg, ez szintén nem új rendszer, hanem már korábban, a történelem során bevezetett, és a felsőoktatásban jelenleg is működő típus lenne - a változásokról bővebben ebben a cikkben olvashattok.

A szülők felelőssége lenne, hogy szakmát szerezzen a gyerekük?

Jövőre a szülők felelőssége lehet a gyerekek 18 éves korig taníttatása, és a szakmaszerzés, miközben a tankötelezettség felső korhatárát nem változtatnák?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!