szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a Pécsi Tudományegyetem története.

A Pécsi Tudományegyetem története egészen a 14. századig nyúlik vissza, amikor is Nagy Lajos király 1367-ben megalapította Pécsett az első magyar egyetemet. Onnantól számítva több alapítás, áthelyezés történt, amelyek után végül a Pozsonyban alapított magyar királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre kerülése kezdte meg a mai Pécsi Tudományegyetem 20. századi történetét.

Közvetlenül azelőtt maga az egyetem épülete (a mai bölcsészettudományi és természettudományi kar főépülete) gimnáziumként működött - ez volt a jezsuita Pius Gimnázium és Internátus. A következő fotó 1914-ben készült az akkori (még) gimnáziumról, majd légifotón is megnézhetitek az akkori "campus" területét.

©
©

Ezen a képen az akkor már működő pécsi egyetem klinikai központjának folyosója látszik, amely ma is a Klinikai Központ nevet viseli - ekkor az egyetem neve még tehát magyar királyi Erzsébet Tudományegyetem volt.

©

A Klinikai Központ könyvtára, előadóterme a következő képeken látható, az épület maga pedig így nézett ki (harmadik fotón) 1928-ban:

©
©
©

A PTE azóta számos kar-, épület-, és névváltáson ment át, mígnem eljutott a mai formájáig.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hogyan nézett ki a Műegyetem száz éve? Fotóválogatás

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Új cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak meg azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a BME története.