szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindenki máshogy éli túl az önkéntes száműzetést megkövetelő vizsgaidőszakot. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk párat a mi tippjeink közül, amelyek nektek is beválhatnak. Íme a lista.

Oszd be a tananyagot

Ne hagyd az utolsó két napra az egész tananyagot, mert bárki bármit mond, úgysem fogod tudni megtanulni. Helyette arányosan oszd be azt még időben (például minden nap egy fejezet).

Ne teli hassal akarj nekiállni a tanulásnak

Teli hassal nem fogsz tudni koncentrálni. Ha tanulni tervezel, ne egyél előtte nehéz ételeket. Tanulás közben viszont nassolhatsz, például narancsot, mandarint vagy mogyorót, ugyanis a magok és rostos ételek segítenek a koncentrációban és az energiapótlásban.

Olvass, ahol csak tudsz

Nem igaz, hogy csak asztalnál görnyedve lehet olvasni. Olvasni bárhol tudsz, így rengeteg időt nyersz: a buszon, a kádban, a megállóban, szó szerint mindenhol olvashatsz.

Lefekvés előtt ne mobilozz, hanem nézd át az anyagot

Mielőtt elmennél aludni, olvasd át egyszer a jegyzeteidet. Ha közvetlenül elalvás előtt olvasod azokat, jobban megmaradhat másnapra, amit tanultál.

Tedd félre a kütyüket

Ha olyan szerencsés vagy, hogy nem kell laptop, telefon, internet a tanuláshoz, akkor vidd ki az összes elektronikai eszközt abból a szobából, ahol tervezel tanulni, hogy ne tereljék el a figyelmedet. Ne aggódj, az Instagram és a Tumblr sem fog elszaladni!

Ne sorozatozz (főleg ne tanulás helyett)

A sorozatok nagyon addiktívak tudnak lenni, éppen ezért fontos, hogy ne a vizsgaidőszak kellős közepén kezdd el a Trónok harcát, mert soha nem fogsz nekiállni a tanulásnak. Helyette gondolj arra, hogy a jó munka kifizetődik és milyen kellemes lesz a jól sikerült vizsgák után elkezdeni egy sorozatot.

A tea is segít

A tea tényleg segít. Idd úgy, ahogy szereted, de ne mindig ugyanolyan ízűt fogyassz. A különböző ízekkel ismerkedés felpörget, így könnyebben fog menni a tanulás, arról nem is beszélve, hogy a megfelelő hidratálás is nagyban hozzájárul a jobb koncentrációs készséghez.

De főképp: ne pörögj rá

Mi sem tagadjuk, hogy a vizsgák fontosak, de ha túlságosan rástresszelsz, abból jó nem fog kisülni. Vedd lazára a dolgot: ha tanulsz, nem lesz gond.

Így kerülhetitek el a vizsgaidőszak sötét oldalát: ez az app segíthet a felkészülésben

Közeleg a téli szünet vége, és sok egyetemistának folytatódik a vizsgaidőszak. Ha még van vizsgátok, amire készülni kell, ez az app segíthet.