szerző:
Eduline

Még mindig magas azoknak a végzős középiskolásoknak az aránya, akik nem rendelkeznek középfokú nyelvvizsgával. A Szent István Egyetem nyelvvizsgaközpontjának nyilatkozók 81%-a szerint az ingyenes nyelvvizsga elegendő állami segítség a bizonyítvány megszerzéséhez, bár sokan nincsenek tisztában a pontos feltételekkel.

©

Többek között ezek is kiderültek a Szent István Egyetem (SZIE) Zöld Út Nyelvvizsgaközpontja által végzett, nem reprezentatív felmérésből, amelyet minden évben az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon végeznek.

A kutatás fő célja az volt, hogy megismerjék a diákok véleményét a 2018. január 1-jétől ingyenesen megszerezhető nyelvvizsgáról, és hogy tisztában vannak-e annak feltételeivel és azzal, hogy 2020-tól csak középfokú nyelvvizsgával lehet bejutni a felsőoktatásba. A kérdőív során rákérdeztek arra is, hogy a szakgimnáziumokban folyik-e szaknyelvoktatás – emelte ki Tóth Ildikó, a gödöllői Zöld Út Nyelvvizsgaközpont vezetője.

Az ingyenes nyelvvizsga-lehetőségről sokan hallottak, viszont elég nagy a káosz a fejekben, és sokan nem tudják, hogy pontosan milyen feltételei vannak a visszaigénylésnek, továbbá nincsenek tisztában azzal, hogy egyáltalán kik vehetik igénybe ezt a kedvezményt és milyen módon.

Ingyenes nyelvvizsga: milyen nyelvek közül választhattok?

Milyen nyelvekből tett nyelvvizsga díját kaphatjátok vissza? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Pontosan milyen nyelvekre vonatkozik, hogy ha vizsgázom idén, akkor visszakapom a vizsgadíjat? A támogatott nyelvekből 2018. január 1-jét követően elsőként sikeresen megszerzett államilag elismert általános nyelvi vagy szaknyelvi komplex B2 típusú (középfokú) vagy komplex C1 típusú (felsőfokú) nyelvvizsga díja visszaigényelhető.

A nyelvvizsgaközpont felméréséből az is kiderül, hogy a tavalyi felméréshez képest 7%-kal csökkent a középiskolások körében a nyelvvizsgával nem rendelkezők aránya, viszont 13%-kal emelkedett azoknak a száma, akik szerint nem elegendő az iskolai nyelvóra a középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez.

Véleményünk szerint az óraszám további növelése jelentős eredményeket érhet el, és csökkentheti a nyelvvizsgával nem rendelkezők arányát, valamint a külső segítséget (mely egyre inkább magántanár segítségét jelenti) igénybe vevők számát. A kötelező óraszám 7-re emelésével kb. 10-15%-os további csökkenés lenne elérhető a nyelvvizsgával nem rendelkezők arányában a 12. osztályra. További nyelvi fakultációval együtt ez heti 9 óra, ami már elegendő a B2 szint eléréséhez a nyelveket nehezebben tanulók számára is.

Ingyenes nyelvvizsga: ezzel a formanyomtatvánnyal igényelhetitek vissza a vizsgadíjat

2018. januártól ingyenes lesz a nyelvvizsga, és nem csak az első. Ezzel a formanyomtatvánnyal igényelhetitek vissza a sikeres nyelvvizsgátok árát. Megtéríti a kormány az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől minden 35 év alatti fiatalnak akkor is, ha már rendelkezik - akár több - nyelvvizsgával. A szabályokról és az összegekről bővebben itt olvashattok.