szerző:
Eduline

Az elmúlt hónapokban rengeteg infót gyűjtöttünk össze azoknak, akik éppen a nyelvvizsgára készülnek, vagy még csak most keresik a legszimpatikusabb nyelvvizsgaközpontot. Íme, a legfontosabb cikkek egy helyen.

Hány feladatot kell megoldani a nyelvvizsgán?

A rövid válasz: attól függ, melyik nyelvvizsgát választjátok. A hosszabb választ ebben a két cikkben találjátok: először a piacvezető egynyelvű vizsgákat néztük meg, majd a kétnyelvű nyelvvizsgák következtek.

Melyik nyelvvizsgán nincs nyelvtani teszt?

Ezzel a cikkel azoknak segítünk, akiknek az írásbeli és a szóbeli kommunikáció jól megy, de egy nyelvtani teszttől kiveri őket a veríték. Megnéztük, hogy a piacvezető nyelvvizsgaközpontok közül hol húzták ki a feladatlistáról a nyelvhelyességet mérő tesztet, és hol ellenőrzik továbbra is külön feladattal a szókincsbeli és a nyelvtani tudást.

©

Íráskészség: milyen feladatot kell megoldani?

Ebben a cikkben annak járunk utána, milyen szövegtípusok sajátosságait érdemes átnézni nyelvvizsga előtt, milyen témák, milyen műfajok kerülhetnek elő az írásbeli "íráskészség" részében.

Lehet-e szótárt használni a nyelvvizsgán?

Itt arról találtok információt, hogy a piacvezető nyelvvizsgaközpontok közül melyek engedik a szótár használatát, illetve van-e olyan vizsgarész, amelynél még mindig nem lapozhatjátok fel a szótárt. Tippeket is találtok a szótárhasználathoz, a keresgélést ugyanis könnyű túlzásba vinni.

Hogyan kereshetitek ki az ismeretlen szavakat a szótárból - villámgyorsan?

A szótár igazi jolly joker a nyelvvizsgán - persze csak akkor, ha hatékonyan tudjátok használni, az ismeretlen szavak keresgélésével ugyanis értékes perceket veszíthettek az írásbelin. Ha általában csak szótárappokat használtok, a vizsgaidőpont előtt öt-hat héttel érdemes belevágni a gyakorlásba, és a következő feladatokkal két-három naponta edzeni a nyelvvizsgáig. A gyakorlatokat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Milyen feladatokat kaptok a szóbeli nyelvvizsgán?

Milyen feladatokra számíthattok a vezető nyelvvizsgaközpontok B2-es szóbeli vizsgáin? Kaptok-e felkészülési időt, és hány percig tesztelik a beszédkészségeteket? Ezekre a kérdésekre (is) válaszolunk ebben a cikkben - hasznos infók azoknak, akik most választanak nyelvvizsgaközpontot.

Szóbeli: egyedül vagy párban?

A nemzetközileg legelismertebb angol és német vizsgarendszerekben - Cambridge és Goethe - páros szóbeliztetés zajlik, míg itthon változó, hogy a nyelvvizsgaközpontok párban szóbeliztetik-e a vizsgázókat. Önmagában persze nem csak ez számít, hanem az is, hogy hány percet kell „szerepelni”, és hány feladatot kaptok a beszédkészséget mérő részben. Ebben a cikkben megnéztük, milyen érvek szólnak a páros és az "egyszemélyes" szóbelizés mellett.

Hány pontot ér a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételin?

Utánajártunk, hány pontot ér a nyelvtudás, hogyan érdemes taktikázni az emelt szintű érettségivel és a nyelvvizsgával, és meddig kell megszerezni a nyelvvizsga-bizonyítványt ahhoz, hogy pluszpontokat kapjatok érte.

Emelt szintű érettségi vagy nyelvvizsga?

Minden évben felvételizők ezrei teszik fel maguknak ezt a kérdést. Hogy könnyebb legyen a döntés, megmutattuk, hány feladatot kell megoldani a legnépszerűbb nyelvvizsgákon, és hogyan változnak idén a nyelvi érettségi feladatai. Cikkünket itt olvashatjátok.