szerző:
Eduline

Enyhítene a diplomaszerzés követelményein a felsőoktatási stratégia legújabb, átdolgozott változata, amely hamarosan...

©

Enyhítene a diplomaszerzés követelményein a felsőoktatási stratégia legújabb, átdolgozott változata, amely hamarosan a kormány elé kerül: azokon a szakokon, amelyeken az "idegen nyelv ismerete másodlagos", nem lenne szükség a bizonyítványra (a teljes cikket itt olvashatjátok el). Sok olvasónk reagált az új ötletre, a kommentek közül válogattunk.

Egy középfokú nyelvvizsga miért "irreális követelmény"??? Egy olyan világban, ahol - más országokban - a világ legtermészetesebb dolga, hogy nemhogy egy diplomás, hanem egy középfokú végzettséggel rendelkező is beszél középszinten egy idegen nyelvet? Ez nem más, mint a statisztika polírozgatása érdemi javítás helyett.

Célravezetőbb lenne egy sokkal hatékonyabb nyelvtanítást bevezetni már az általános iskolákban, folytatva a középiskolákban. Mindezt tanítani tudó tanárokkal. Ez minimum 8 év nyelvtanulást jelentene. Ennyi idő alatt pedig már el lehetne jutni a sikeres nyelvvizsgáig. Nem kellene külön nyelviskola, nyelvtanár, amit nagyon sokan nem tudnak megfizetni. Azt hiszem, ez elvárható lenne a közoktatástól, és akkor nem kellene azért sem siránkozni, hogy milyen kevesen beszélnek Magyarországon idegen nyelvet.

Érdekes, pedig egy globalizált világban
már-már elengedhetetlen a nyelvtudás...

Ez igen, csak így tovább...
következő lépésként szerintem árusítsuk hipermarketekben a diplomákat.

Szerintem sem kellene sok végzettséghez a nyelvvizsga, hogy megkaphassák a diplomát. Ha a leendő munkahely kéri a nyelvvizsgát, akkor meg szépen elmegy az illető, és leteszi a vizsgát.

Talán nem kellene eltemetni a nulladik évfolyamos nyelvoktatás lehetőségét. Egyrészt. Másrészt, ha továbbra is így szűkítik a felsőoktatást, tök mindegy, mennyit tologatják a számokat a statisztikákban, vagy épp próbálják gyorsítani a diplomához jutást, a kitűzött célt úgysem érik el, mivel vagy egyáltalán nem megy valaki a jövőben egyetemre, vagy csak nem itt, mivel idővel az itthon szerzett diploma sem fog annyit érni, hogy megérje az itteni egyetemeket választani. Az meg, hogy még segítenek is kifogást találni a nyelvoktatás javítása/támogatása helyett, csak arra lesz jó, hogy akik be is veszik, hogy nekik nem kell nyelvvizsga, ezzel együtt nyelvtudás, azok majd szépen hoppon maradnak a munkaerőpiacon.