szerző:
Eduline

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha nyelvvizsgát választ valaki? Hogy lehet olcsóbban kijönni, és hol érdemes tájékozódni, mely vizsga a neked való? Ebben próbálunk némi segítséget nyújtani.

©

Ha diákként nyelvvizsgázni szeretnél, akkor egyértelmű, hogy államilag elismert középfokú (B2) komplex nyelvvizsgára lesz szükséged, hiszen ezért jár a felvételin plusz pont, és általában erre lesz szükség a diplománál is.

A komplex nyelvvizsga összejöhet úgy is, hogy külön jelentkezel a szóbelire, majd később külön az írásbelire (esetleg fordítva), ám azért is megéri egyszerre intézni, mert általában több ezer forintot lehet spórolni. Ráadásul ha két részből raknátok össze, akkor erre egy külön eljárás szükségeltetik, amit a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ végez el. A legnépszerűbb központok aktuális árairól ebben a cikkünkben tájékozódhatsz.

A másik fontos feltétel az állami elismerés. Az államilag elismert nyelvvizsgák listáját a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ oldalán nézhetitek meg. Ha másfajta vizsgát választanátok, azt honosítani kell, ez pedig plusz idő és némi többletköltséget is jelent. A honosítás eljárási díja 10 ezer forint, a részletes szabályzatot szintén a NYAK oldalán találjátok.

A nyelvvizsga helye is fontos lehet, hiszen nem biztos, hogy megéri egy típusért másik településre utazni, ha a helyben elérhető is megfelelő számodra. A NYAK oldalán van egy kereső, ahol ki lehet választani a nyelvet, a vizsgatípust, a helyszínt és az időpontot is.

A választáskor kérdezd meg nyelvtanárodat, mely nyelvvizsgát ajánlja számodra. Ha ez szempont, a nyelvvizsgák többségénél - de figyelj, mert néhány esetében nem! - engedélyezett egy-vagy kétneylevű, nyomtatott szótár használata, de bizonyos feladattípusoknál megtilthatják ezt. A népszerű TELC nyelvvizsgán nem megengedett a szótár használata.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!