szerző:
Eduline

Mennyi idő alatt szerezhetitek meg a középfokú nyelvvizsgát egy olyan nyelvből, amit azelőtt nem tanultatok? Mennyibe kerülnek a nyelvórák és a vizsga, és hogyan spórolhattok rajta? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

©

Mennyi idő alatt szerezhettek középfokú nyelvvizsgát?

Egyénenként változik, hiszen a szorgalom, a más idegen nyelvek ismerete, az életkor, és a nyelvtanár is befolyásolhatja a tanulási időt, de a nyelvtanárok szerint angolból körülbelül 500-600 tantermi órára és még legalább ennyi otthoni felkészülésre van szükség a középfok eléréséhez.

Közös Európai Referenciakeret (KER) szint

angol

német

francia

A1

n/a

75

60-100

A2

180-200

150-225

160-200

B1 (alapfokú nyelvvizsga)

350-400

300-400

360-400

B2 (középfokú nyelvvizsga)

500-600

n/a

560-650

C1 (felsőfokú nyelvvizsga)

700-800

n/a

810-950

C2

1000-1200

n/a

1060-1200

Ez azt jelenti, hogy egy intenzív, heti ötszöt öt órás nyelvtanfolyam esetében négy-hat hónap alatt szerezhettek középfokú nyelvvizsgát. Erre egyetem vagy munka mellett keveseknek van ideje, és középiskolában is csak nyelvi tagozaton vagy kéttannyelvű iskolában van rá lehetőség, ahol a tantermi órák jelentős részét biztosítja az iskola. Ugyanakkor ha már heti kétszer két órát rászántok, akkor két-három év alatt a nulláról megtanulhattok egy új nyelvet.

Százötven-kétszázezer forint a nyelviskola

Nyilvánvalóan a magánórákért kell a legtöbbet fizetni, pedig egyáltalán nincs szükség arra, hogy a nyelvtanulásotok során mindvégig csak veletek foglalkozzon egy tanár. Ha mégis ragaszkodtok a magántanárhoz, keressetek olyat, aki Skype-on oktat, ilyenkor ugyanis alacsonyabb óradíjakat szoktak felszámolni.

Árban ezután következnek a nyelviskolák kiscsoportos tanfolyamai, ahol 5-7 diákra jut egy tanár. Ezekért a tanfolyam hosszától és intenzitásától függően legalább 10-20 ezer forinttal kell többet fizetni, mint az átlagos, 8-12 fős nyelvtanfolyamokért.

Az átlagos méretű csoportokban tartott nyelvtanfolyamokért körülbelül 300-1300 forint közötti összeget kell fizetnetek óránként, tehát a legolcsóbb esetben is 150-180 ezer forintba kerülnek a középfokúhoz szükséges tantermi órák, de akár 780 ezer forintra is kijöhet a végösszeg. Ha magántanárnál vagy kis csoportban tanultok, 1000-6000 forintos óradíjakkal számolva, még akkor is legolcsóbban 200 ezer forintból, de extrém esetben akár több mint másfél millió forintból jöttök ki, ha a tanfolyam intenzitása miatt csak két-háromszáz órát vesztek.

Mennyibe kerül a nyelvvizsga?
A legnépszerűbb nyelvvizsgákért 2015-ben alapfokon 20-36 ezer forintot, középfokon 25-44 ezer forintot, felsőfokon 25-48 ezer forintot kérnek el, az olyan nem szinthez kötött vizsgák pedig, mint a TOEFL vagy az IELTS, 50 ezer forintba kerülnek. Részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Otthon, mobillal vagy az interneten, ingyen

Amellett, hogy eredeti nyelven nézitek a sorozatokat és a filmeket, kiszótárazzátok a kedvenc dalszövegeiteket, és elkezdtek napi rendszerességgel külföldi hírportálokat olvasni, egy csomó szervezettebb, de még mindig ingyenes és otthoni formája van a nyelvtanulásnak és a gyakorlásnak.

Ha még ismeretlen számotokra egy nyelv, kezdjetek bele játékos formában. Erre tökéletes a Duolingo, a Memrise és a Busuu is. Rengeteg online tananyagot és kész kurzust találtok például a Livemochán, vagy a BBC Languagesen. Ma már tanulópartnert is két kattintással találhattok például a My Language Exchange, a Speaky, vagy az Italki oldalán.

Többen esküsznek a fizetős oldalakra és programokra is, mint a Babbel vagy a Rosetta Stone: előbbiért egy évre körülbelül 18 ezer forintot kell fizetnetek, utóbbit pedig 65 ezer forintért tölthetitek le, viszont korlátlanul használhatjátok akár öten is. Természetesen mindkét programot kipróbálhatjátok a vásárlás előtt ingyen - sőt, ezt még akkor is érdemes megtennetek, ha amúgy nem engedhetnétek meg magatoknak a fizetős verziót, hiszen otthoni nyelvtanulóként minden lehetőséget meg kell ragadnotok.

Az otthoni nyelvtanuláshoz persze elegendő motivációra és kitartásra van szükség, de egy kutatás szerint a Duolingóval átlagosan 34 óra alatt, a Rosetta Stone-nal 55-60 óra alatt lehet elsajátani annyi kifejezést és nyelvtani anyagot, amennyit egy átlagos féléves nyelviskolai kurzus alatt tanulnak meg a diákok.

Online nyelvtanulás ingyen
A Memrise-t itt mutattuk be, a Busuu-ról itt, a Duolingóról itt, az ExamEnglish-ről itt, a Livemocháról itt írtunk, hét további remek internetes oldalt és mobilalkalmazást pedig itt mutattunk be. A legjobb nyelvtanulós közösségi oldalakról itt írtunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!