szerző:
Eduline

Hatalmas bukásnak tűnik a diplomamentő program, sok hallgató arra kényszerülhet, hogy visszafizessék az államilag finanszírozott nyelvtanfolyamok árát. A betarthatatlan határidők és a silány kurzusok miatt esélyük sincs végezni.

Bár a kormány kommunikációja szerint hatalmas siker és több, mint 35 ezren érdeklődtek a diplomamentő programok után, mégis több ezren járhatnak pórul. A tavaly ősz óta folyamatosan induló, 3 milliárd forint közpénzből támogatott ingyenes nyelvtanfolyamok nagy többsége – szám szerint 671 – november közepéig lezárult, 242 most is tart, és november 15-éig lehetett jelentkezni az utolsó 30 kurzusra. Az eddigi eredmények alapján a tanfolyamot végzett 7200 személyből csak 2200-an tették le a komplex középfokú nyelvvizsgát. A HVG-nek nyilatkozó budapesti nyelviskola képviselője elmondta, eleinte még maximális létszámmal tudtak csoportokat indítani, majd egyre fogyott az érdeklődés.

A végzősök nagy részének december végéig meg kell szereznie a nyelvvizsga-bizonyítványt. Csak azok kaptak haladékot a jövő év végéig, akik idén március 1-je után fogtak hozzá a tanuláshoz. Vagyis meglehetősen kevés időt hagyott az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.; a tanfolyamok 85 százaléka minimum 240 órás, azaz legalább hét-nyolc hónapig tart. Aki az év elején kezdett el tanulni, kora ősszel fejezhette be a kurzust, így mindössze két-három hónapja marad, hogy levizsgázzon. Ha nem sikerül elsőre, aligha jut ideje ismételt próbálkozásokra.

A bukás annak is köszönhető, hogy a legtöbb nyelviskolában nem vették komolyan a szintfelmérést sem, már az alapfokú nyelvtudásnál lejjebb lévő A2-es szinttel is be lehetett jutni. De hallani tananyag nélküli kurzusokról, az angolt éppen csak törő tanárokkal.

Azon a konstrukciós hibán pedig nem változtatott az OFA, hogy jobban megéri a nyelviskoláknak, ha 12–14 fősre feltöltik a nyilvános tanfolyamokat támogatott résztvevőkkel, mint ha „fél házzal” is elindítanák a kurzust. A diplomára hajtók után járó állami apanázs 80 százalékát ugyanis mindenképpen megkapják, csak az utolsó, 20 százalékos részlet úszhat el, ha az adott tanfolyam résztvevőinek több mint 30 százaléka nem szerez bizonyítványt. A HVG információi szerint a támogatott óradíjak 700–1000 forint között vannak, vagyis nem sokkal maradnak el a nyelvtanfolyamok piaci áraitól. Nem csoda, ha egyes cégek a meggazdagodás, nem pedig a szakmai bizonyítás lehetőségét látták meg a diplomamentő akcióban.

Miközben a nyelviskolák a legrosszabb esetben is megkapják az állami támogatás 80 százalékát, az esetenként a képzés hiányosságai miatt elbukó tanulóknak jóval nagyobb büntetést kell fizetniük. Ha nem sikerül időben levizsgázniuk, a tanfolyami költség felét – 150 ezer forint körüli összeget – visszafizettetik velük.