szerző:
Eduline

Érdemes átböngészni a nyelvvizsgaközpont honlapját, ha novemberben, vagy azután mentek vizsgázni.

©

A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központtól (NYAK) megtudtuk, minden nyelvvizsga feladatszerkezete megváltozik kisebb-nagyobb mértékben novembertől, de nem egységesen.

Mint ahogy arról korábban már írtunk, az ELTE Origó nyelvvizsga megváltozik, az írásbelin két feladattal mérik az olvasáskészséget és az íráskészséget, szóbelin pedig a beszédértést.

A TELC esetében november 19-től az angol és német B1 és B2 vizsgák változnak meg. Ezeken a korábbi egy levél helyett kettőt kell majd írni a rendelkezésre álló 60 perc alatt. A második levél egy e-mail lesz a hagyományos mellett. Változik a megnóhallgatás is: az első feladat nem igaz-hamis lesz, hanem párosító, és csak egyszer lehet meghallgatni (ez utóbbi az angol B2-re nem vonatkozik).

 

A BME közleményében azt írja, a változásoknak köszönhetően könnyebb lesz a nyelvvizsga megszerzése. Náluk például az egyik vizsgarészen elért eredmény kompenzálhatja a másikon vétett hibákat, így például az írásbeli a szóbelivel feljavítható lesz. Az íráskészséget két feladattal mérik ezentúl, a beszédértés második feladata igaz-hamis helyett hármas feleletválasztós lesz.

A NYAK közlése szerint egyébkén nem kell komoly változásokra számítani, csak egy hatékonyság- és minőségnövelő ajánlást teljesítenek a nyelvvizsgaközpontok.

Frissítés: az ECL a cikk megjelenése után közölte, az ő vizsgarendszerük már korábban megfelelt a NYAK új elvárásainak, így náluk most nem lesz változás.