szerző:
Eduline

Nyelvvizsgázni szeretnétek, de nem tudjátok, melyik bizonyítványt fogadják el az itthoni, illetve külföldi egyetemek, munkáltatók? Összefoglaltuk a tíz legnépszerűbb vizsgahellyel kapcsolatos tudnivalókat. Fontos: arról, hogy egy adott nyelvvizsgát a külföldi intézmény elfogad-e, náluk kell érdeklődnötök.

Képünk illusztráció
©

Az ECL nyelvvizsgák közül az angol és a német államilag elismert, az olaszból, franciából, spanyolból, héberből, szlovákból, lengyelből, románból, bolgárból, csehből, oroszból, horvátból vagy szerbből szerzett bizonyítványt pedig honosítással, kiegészítő vizsga nélkül fogadtathatjátok el. A TELC vizsgái közül szintén az alap- (B1), közép- (B2) és felsőfokú (C1) szintű angol és a német államilag elismert, a francia, olasz, orosz, spanyol vagy török nyelvből szerzett alap- vagy középfokú bizonyítványt honosítjátok.

Az angolszász egyetemek által gyakran felvételi követelményként szabott TOEFL-nyelvvizsgát honosítanotok kell, ha államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt szeretnétek. A City & Guilds általános angol nyelvvizsgáján egy államilag elismert és egy nemzetközi bizonyítványt is kaptok. Ugyanez igaz a Goethe Institut alap-, közép- és felsőfokú német nyelvvizsgáira, illetve az Euroexam Nyelvvizsga Központ angol és német vizsgáira is.

A British Council nemzetközi nyelvvizsgái közül az IELTS-vizsgát honosítanotok kell, az alap- (B1), közép- (B2) és felsőfokú (C1 vagy C2) Cambridge ESOL vizsga viszont Magyarországon is akkreditált.

A Francia Intézetben olyan nemzetközi francia nyelvvizsgát tehettek, amelyet Magyarországon is elfogadnak, honosítás nélkül. A B2-es szintű vizsga a francia egyetemek, főiskolák felvételi tesztjét is kiváltja. Az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ Origó nyelvvizsgáján és a BME nyelvvizsgáin is államilag elismert bizonyítványt kaptok.

Nyelvvizsgakörkép

Ilyen az ITK-Origó nyelvvizsga

Az Euroexam nyelvvizsgái

A legfontosabb tudnivalók az ECL nyelvvizsgáiról

Hogyan néz ki a TELC nyelvvizsga?

BME-nyelvvizsgák

A TOEFL-nyelvvizsga

Ilyenek a City & Guilds vizsgái

Nyelvvizsgák a British Councilnál

A Goethe Institut nyelvvizsgái

Ilyen vizsgát tehettek a Francia Intézetben