szerző:
Eduline

A kormány támogatja, a rektorok nem örülnek annak a módosító javaslatnak, amely 2013-tól hároméves „amnesztiát” adna azoknak a hallgatóknak, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehetik át a diplomájukat. A vitába ti is beszálltatok - íme, a ti véleményetek.

Az igaz, hogy valakinek (gondolok itt elsősorban a 40 év felettiekre) tényleg semmi szüksége nincs egy nyelvvizsgára, mert már jó ideje van munkahelye, ahol eddig sem volt, és nagy valószínűséggel a jövőben sem lesz szüksége idegennyelv-ismeretre, csak az élet úgy hozta, hogy valamilyen okból egyetemet végzett. Őket megértem, hogy nehezen tudják elképzelni, hogy megtanuljanak egy nyelvet. Ilyenkor szoktak jönni a nagyszerű ötletek, mint például az eszperantó kvázi mentőövként. Na ennek aztán már tényleg nem látom értelmét. Megtanulni egy olyan nyelvet, amelynek soha semmi hasznát nem fogja venni, csak azért, hogy legyen nyelvvizsgája. Ez egy felesleges kanyar a cél előtt. A tervezet elképzelésein felül én még valamilyen életkörülményhez, életkorhoz kötődő jellemzővel szűrném ki azokat a „kiváltságosakat”, akik mentesülnek a nyelvvizsga letétele alól. Azon pedig felesleges vitatkozni, hogy egy huszonévesnek kötelező-e legalább egy nyelvvizsga, amíg az a vita is tart, miszerint így is túl sok a diplomás ember ebben az országban.

A diplomához kötelező nyelvvizsga teljességgel haszontalan, külföldön senki nem kér nyelvvizsgát. Sőt, Magyarországon sem kellene. A lényeg, hogy a nyelvet kell beszélni, csak és kizárólag a tudás számít. Ahol valóban fontos a nyelv, ott úgyis el fognak az emberrel beszélgetni, és senkit nem fog zavarni, ha nincs nyelvvizsga, mert a tudás a fontos. Miért jobb az, hogy az embereknek van nyelvvizsgája, de egy mukkot sem tudnak megszólalni két év múlva? Kit fog felszívni a munkaerőpiac: aki valóban beszél egy nyelvet, vagy aki totál sík, de van róla papírja?

Nálunk, a főiskolán nem volt nyelvoktatás. Csak jó pénzért lehetett volna szakmai angolt tanulni, hát köszönjük… Fizettem én nyáron a 100 órás tanfolyamot, hátha valami kisül belőle, de édeskevésnek bizonyult. Két hónapja nekem is megvan  az államvizsgám, de csak mereszthetem a sejhajom vele, meg plusz pénzek mennek el nyelvtanfolyamokra, de véges a családi kassza, így meg nem tudok elhelyezkedni.

„Valaki közép- vagy felsőfokon beszél egy vagy két nyelvet, de nincs kedve finanszírozni a nyelvvizsga költségeit” – ez hülyeség. Ha valaki közép- vagy felsőfokon beszél egy vagy két nyelvet, elmegy, és levizsgázik. Nem ezért hagyja bent a végzők fele a diplomát. Nem tudom, miért nem oktatnak nyelvet mindenhol. Nálunk még 4 félév orosz és 4 félév másik nyelv, pontosabban két nyelvi záróvizsga volt kötelező. Azóta is sajnálom, hogy csak túlesni akartam rajta, pedig ötös volt mindkettő. De sajnos egyiket sem tudok vizsgaszinten.

Mi a véleményetek a hároméves "nyelvvizsga-amesztiáról"? Jó-e egyáltalán az a szabály, amely szerint csak az veheti át a diplomáját, aki nyelvvizsgát is szerez? A vita nincs lezárva, írjátok meg a véleményeteket itt, kommentben!