szerző:
Eduline

Milyen feladatokból állnak a különböző nyelvvizsgák? Mennyit kell fizetni az írásbeliért és a szóbeliért? Hány százalékot kell elérnetek, hogy bizonyítványt kaphassatok? Sorozatunkban a legnépszerűbb nyelvvizsgatípusokat mutatjuk be, ezúttal a Budapesti Corvinus Egyetem nyelvvizsgaközpontjának általános nyelvvizsgájáról gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.

©

A Budapesti Corvinus Egyetem nyelvvizsgaközpontjában a szaknyelvi vizsgák mellett - néhány hónapja - általános nyelvvizsga-bizonyítványt is szerezhettek. A központ angolból és németből, három szinten - alapfok (B1), középfok (B2), felsőfok (C1) - szervez egy-, illetve kétnyelvű vizsgát.

Ilyen az egy- és a kétnyelvű vizsga

Az egynyelvű, írásbeli vizsga három részből áll: a nyelvismeret részben a nyelvtani tudást és a szókincset tesztelik. Az olvasott szöveg értését tesztelő részben három szövegről tesznek fel kérdéseket, az íráskészség részben pedig B1-es és B2-es szinten egy levelet vagy e-mailt, C1-es szinten pedig egy érvelő fogalmazást kell írnia a vizsgázónak, megadott szempontok alapján. Az olvasott szövegértés és az íráskészség résznél is lehet szótárt használni.

A szóbelin a hallás utáni szövegértés részben három hanganyaggal - ezekből az egyik párbeszéd - kapcsolatban kell kérdésekre válaszolni. Ezután két vizsgáztatóval kell beszélgetni: a ráhangolódást néhány általános kérdés, illetve egy témakörhöz kapcsolódó társalgás követi. B1-es és B2-es szinten ezután egy szituációs szerepjáték a feladat, C1-es szinten pedig egy állítás mellett, illetve ellen kell érvelni.

A kétnyelvű vizsgán az írásbeli feladatsor kiegészül a közvetítéssel: alapfokon egy idegen nyelvű szöveget kell magyarul összefoglalni, középfokon egy idegen nyelvű szöveget kell magyarra fordítani, felsőfokon pedig egy magyar nyelvű szöveget kell idegen nyelven összegezni. A nyelvvizsga mintafeladatait innen tölthetitek le.

Hány pontot szerezhettek a különböző feladatokkal?

Az alapfokú, komplex vizsgán összesen 100 pontot szerezhettek: 20 pont jár a hallás utáni szövegértésre, amelyre körülbelül 25 percetek van. A beszédkészség rész 30 pontos, és körülbelül 12 percig tart. A nyelvismeret részben (30 perc) 10 pontot, az olvasott szövegértés és az íráskészség részben (összesen 100 perc) pedig 20-20 pontot gyűjthettek.

A középfokú vizsgán a hallás utáni szövegértés rész 30, a beszédkészség pedig körülbelül 15 perces - előbbire 25, utóbbira 40 pontot kaphattok. A 30 perces nyelvismeret rész 15, az együtt 130 perc hosszú olvasott szövegértés és íráskészség pedig 25-25 pontot ér.

Felsőfokon a hallás utáni szövegértés (30 pont) körülbelül 35 perces, a beszédkészség (45 pont) pedig 18 percig tart. A nyelvismeret részre (30 perc) 15, az olvasott szövegértésre és az íráskészégre (összesen 140 perc) pedig 30-30 pontot kaphattok.

Nyelvvizsgakörkép

Ilyen az ITK-Origó nyelvvizsga

Az Euroexam nyelvvizsgái

A legfontosabb tudnivalók az ECL nyelvvizsgáiról

Hogyan néz ki a TELC nyelvvizsga?

BME-nyelvvizsgák

A TOEFL-nyelvvizsga

Ilyenek a City & Guilds vizsgái

Nyelvvizsgák a British Councilnál

A Goethe Institut nyelvvizsgái

Nyelvvizsgák a Francia Intézetben

A kétnyelvű vizsgán is ugyanennyi pontot érnek a különböző vizsgarészek: B1-es szinten a közvetítés vizsgarész 40 perces, és 20 pontot ér, B2-es szinten 50 perces, és 25 pontot szerezhettek vele, C1-es szinten pedig 60 perces, és 30 pontot ér.

Akkor szerezhettek nyelvvizsga-bizonyítványt, ha az írásbelin, illetve a szóbelin eléritek az összpontszám 60 százalékát, vizsgarészenként pedig a 40 százalékot - kivétel a nyelvismeret rész, ahol nincs meghatározva minimum.

Mennyibe kerül a vizsga?

Alapfokon a szóbeli vagy az írásbeli vizsga 10 ezer forintba, a komplex vizsga pedig 16 900 forintba kerül. Középfokon a szóbeliért és az írásbeliért külön-külön 12 ezer, a komplex vizsgáért pedig 19 900 forintot kell fizetni. Felsőfokon a szóbeli és az írásbeli díja 13 500 forint, a komplex vizsgáé pedig 23 900 forint.

A vizsgaközpont évente öt alkalommal hirdeti meg a vizsgákat (január, március, május, augusztus, november), a 2014-es időpontokat itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!