szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár nem lesz kötelező a középfokú nyelvvizsga a 2020-as felsőoktatási felvételihez, érdemes mégis megszereznetek, ugyanis egy államilag elismert, középfokú nyelvvizsgáért 28, a felsőfokú nyelvvizsgáért pedig 40 többletpontot kaphattok. De mennyit kell fizetnetek a magántanárokért és nyelvtanfolyamokért? Utánajártunk.

Ugyan a sikeres nyelvvizsga árát visszaigényelhetitek, ahhoz, hogy ezt zökkenőmentesen teljesíteni tudjátok, rengeteg nyelvórára van szükségetek. A magántanárok és a nyelvtanfolyamok, pedig nem kis kiadást jelentenek.

Az ár árulkodó lehet?  

Budapesten az egyszemélyes 60 perces órák 3000 forint körül kezdődnek és elérhetik akár a 6000 forintot is. A komolyabb nyelvórákért vagy magasabb szintű (C1-es vagy még magasabb) vizsgafelkészítésért, esetleg szakmai és üzleti nyelvvizsga tréningekért pedig még ennél magasabb óradíjakat is elkérhetnek. Nem érdemes azonban egyből a legolcsóbb magántanárt választani, ugyanis az órákért elkért összeg a legtöbb esetben arányos a tanár képesítésével és szakmai tapasztalatával.

A fővárosban kiscsoportos 50, 60, 90, 100, 120, 150, sőt 180 órás nyelvtanfolyamokat is indítanak, amelyek két-három hónapra lettek tervezve, de igény szerint ettől eltérő módon – gyorsabban vagy lassabban is – teljesíthetők. Ezekért a tanfolyamokért azonban komoly tízezreket kérnek el. Egy 100 órás tanfolyam ára például átlagosan 65-120 ezer forint körül mozog.

A vidéki nagyvárosokban valamivel kedvezőbb a helyzet. Bár nyelviskolákon keresztül a magánórák itt is 4000-5000 forintnál kezdődnek, de a magántanárok átlagosan 3000-4000 forintot kérnek el egy-egy 60 perces óráért. A csoportos tanfolyamok pedig 45 percenként 1500-2000 forintba kerülnek.

Persze a nyelvórákon kívül már rengeteg pénztárcabarát megoldás közül is válogathattok. Ilyenek például a szuper ingyenes mobilalkalmazások, amelyek közül mi is rengeteget ajánlottunk már nektek. Ezeket itt nézhetitek meg.

Nyelvtanulás és nyelvvizsga is ingyen: ilyen lehetőségekre számíthattok diákként

Mi a nyelvvizsgaszerzés útja-módja és milyen támogatásokra számíthattok a nyelvtanulást illetőleg? Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.