szerző:
Eduline

191 tanítói, 679 tanári - így áll most a pedagógus álláshirdetések száma.

 

©

Ahogy már írtunk róla, az augusztus végi adatok szerint összesen 5771 betöltetlen álláshely volt az állami köznevelésben, de ebben benne vannak a Klebelsberg Központ által fenntartott néhány óvoda óvópedagógusai, a kollégiumi nevelőtanárok vagy az utazó gyógypedagógusok is.

Ha csak az állami általános iskolákat és gimnáziumokat nézzük, ott 4325 betöltetlen álláshelyet összesített augusztus legvégén a Klebelsberg Központ.

Drasztikus tanárhiány jöhet néhány éven belül, sokan elhagyják a pedagóguspályát

Magas a lemorzsolódási arány a tanári szakokon, ráadásul nagyon sok fiatal diplomás dönt a pályaelhagyás mellett - olvasható a Nemzeti Pedagóguskar helyzetértékeléséből, amely arra is rámutat: a pedagógusok majdnem fele 50-65 éves, a következő tizenöt évben legalább 70 ezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt.

A Klebelsberg Központ közleményben erre reagálva akkor azt írta:

 Valótlan - vélhetően kifejezetten álhírterjesztésre közölt - adatok jelentek meg az Indexen, ezek nem a Klebelsberg Központ adatai és nem valós adatok” – írták, hozzátéve: információik alapján az országos  - mintegy 170 ezer fős - pedagóguslétszám legfeljebb 1-2 %-a hiányzik az iskolákból, "a tanév biztonságos kezdését tehát semmi nem veszélyezteti".

Klebelsberg Központ: nem igaz, hogy több ezer tanári állás volt betöltetlen augusztusban

Az Index úgy tudja, augusztus végén több mint 4300 betöltetlen állás volt az állami iskolákban. A Klebelsberg Központ szerint ezek valótlan adatok. Az Index kedden arról írt, hogy az állami általános iskolákban és gimnáziumokban augusztus végén 4325 betöltetlen álláshely volt, ez azokból a Klebelsberg Központnál összesített adatokból derült ki, amelyek a lap birtokába kerültek.

Azt is hozzátették, hogy a pedagóguspálya egyre vonzóbb, „az 50%-os pedagógus béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma”.

A tanárhiány egy részét azzal lehet látszatra csökkenteni, hogy nyugdíjas tanárokat foglalkoztatnak tovább. A pedagógusok majdnem fele 50-65 éves, a következő tizenöt évben legalább 70 ezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt.

Ez azonban a diákokat és a helyettesítő tanárokat nem vígasztalja, hiszen a idei tanév már két hete elindult Kíváncsiak voltunk, két hét alatt változott-e a helyzet, csökkent-e a betöltetlen állások száma.

Jelenleg is több száz betöltetlen állás van a Belügyminisztérium állásportálján. A tanító kifejezésre keresve ugyanis 191, a tanár kifejezésre pedig 679 hirdetést dobott ki a rendszer.

Ennyit keresnek a pedagógusok 2018-ban: szó sincs 330 ezer forintos nettó bérről

Az oktatási államtitkár a rendszerváltás óta eltelt 28 év legnagyobb pedagógusbér-emeléséről beszél, míg az Eduline-nak nyilatkozó tanárok és tanítók fizetésük értéktelenedéséről. Tényleg 335 ezer forintot vihet haza egy tapasztalt pedagógus? Tiszta vizet öntünk a pohárba.