Klebelsberg Központ: nem igaz, hogy több ezer tanári állás volt betöltetlen augusztusban

1

Az Index úgy tudja, augusztus végén több mint 4300 betöltetlen állás volt az állami iskolákban. A Klebelsberg Központ szerint ezek valótlan adatok.

Forrás: pixabay

Az Index kedden arról írt, hogy az állami általános iskolákban és gimnáziumokban augusztus végén 4325 betöltetlen álláshely volt, ez azokból a Klebelsberg Központnál összesített adatokból derült ki, amelyek a lap birtokába kerültek. Az általános iskolákból 3945 pedagógus hiányzik, a gimnáziumokból 461. Mivel a Klebelsberg Központ fenntartásába tartozó iskolákban összesen 81 621 pedagógus dolgozik, ez alapján a tanárhiány az állami iskolákban összességében 4 százalékos.

hirdetés
hirdetés

A Klebelsberg Központ közleményben reagált az Index cikkére. „Valótlan - vélhetően kifejezetten álhírterjesztésre közölt - adatok jelentek meg az Indexen, ezek nem a Klebelsberg Központ adatai és nem valós adatok” – írták, hozzátéve: információik alapján az országos  - mintegy 170 ezer fős - pedagóguslétszám legfeljebb 1-2 %-a hiányzik az iskolákból, "a tanév biztonságos kezdését tehát semmi nem veszélyezteti".

Azt is hozzátették, hogy a pedagóguspálya egyre vonzóbb, „az 50%-os pedagógus béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma”.

Drasztikus tanárhiány jöhet néhány éven belül, sokan elhagyják a pedagóguspályát

Magas a lemorzsolódási arány a tanári szakokon, ráadásul nagyon sok fiatal diplomás dönt a pályaelhagyás mellett - olvasható a Nemzeti Pedagóguskar helyzetértékeléséből, amely arra is rámutat: a pedagógusok majdnem fele 50-65 éves, a következő tizenöt évben legalább 70 ezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

nem-ek

Igenis hiányoznak pedagógusok a pályáról szép számmal!!!!!!!!
Még csak jelentkezők sincsenek főleg kisebb településekre, meg utazó pedagógusnak, így nem szakosként sokfélét kell tanítani. Ha valaki hiányozni fog,mert véletlenül megbetegszik a helyettesítést osztály öszzevonással lehet megoldani,mert fizikailag nincs kit beküldeni órára. A reál értéke a fizetésnek csökkenőben van, de nem nőtt az utóbbi időben. Túlóra nincs kifizetve, mert 26 tantárgyi óra után fizet esetleg a KK, ha a felette lévő óra szaktárgyi, ha "csak" napközi, szakkör, korrepetálás, akkor nem! Mert szerintük az nem tanóra! Szerintem az s nagyon fontos is lenne, de így elmaradnak... alig vannak...s még kevésbé lesznek! Mindez a gyerekek hátrányára válik szép lassan.Természetesen a rádió, tv nem ezt mondja, mert a valóságot nem lehet elmondani! S az a baj, hogy még sokan hisznek hallottaknak....

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X