szerző:
Eduline

Rétvári Bence azzal magyarázta a helyzetet, hogy a tanévkezdéskor egyszerre érkeztek be az igénylések, és sok iskola még nem állt át az új rendszerre.

©

A szeptemberben iskolát kezdők csupán töredéke kaphatta meg diákigazolványát, legalábbis Rétvári Bence egy írásbeli kérdésre adott válaszából az derült ki, hogy mindeddig 137 865 darab dokumentumot állítottak ki, miközben szeptembertől 751 ezer általános iskolás, 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, 182 ezer gimnazista és 168 ezer szakgimnazista kezdte meg tanulmányait az iskolákban - írja a HírTv.

Bangóné Borbély Ildikó írásban tette fel kérdését az üggyel kapcsolatban. Ezen felül emlékeztetett arra is, hogy a tanulók vasúti és közúti utazási kedvezményének igénybevételi feltétele, illetve Budapesten a diákoknak a kedvezményes közlekedés feltétele az érvényes diákigazolvány, ugyanakkor „rengeteg gyermek csak egy hatvan napra érvényes helyettesít ő papírt kapott igazolvány helyett”. 

Rétvári Bence válaszában azt írta, hogy a tanévkezdéskor egyszerre érkeztek be az igénylések, és sok iskola még nem állt át az új rendszerre, ezért áll fenn a jelenlegi helyzet. Illetve kijelentette: a közlekedési szolgáltatásokat az ideiglenes igazolásokkal is igénybe lehet venni, és az Oktatási Hivatal tájékoztatta a közlekedési szolgáltatókat a késésekről.

Nem árulják el, hány iskolás vár még mindig a diákigazolványára

Eddig 137 865 diákigazolványt állítottak ki, de az új igazolványok készítését lassítja, hogy nem minden intézmény állt át az új igénylőfelületre, és az időben benyújtott kérelmek is tartalmaznak hibákat - írja Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.