szerző:
Eduline

Kásler Miklós erőforrás-miniszternek címzett levél jelent meg a petíciók létrehozására szoolgáló oldalon, a peticiok.com-on. Az éles hangú levelet - amelyben felvilágosítják a tárcavezetőt arról, milyen változásokra van valójában szükség az óvodákban - "óvodapedagógusok" aláírással látták el.

©

"Ön szerint törvénybe kell iktatni, hogy már az óvódákban elkezdődjön a gyermekek egészséges életmódra való nevelése. Ezúton szeretnénk felhívni figyelmét, hogy ez már évtizedek óta szerepel az Óvodai nevelés országos alapprogramjában, és az országban minden kolléga ezt (is) szem előtt tartva végzi a munkáját" - kezdődik a levél, amelyet kedd reggelig több mint nyolcszázan írtak alá.

"Aktívan dolgozó óvodapedagógusként felháborít bennünket az a tény, hogy Önnek miniszterként milyen kevés ismerete van arról, hogy egy óvodában mi is zajlik. El sem tudja képzeli, hogy az országban milyen erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a gyermekek mindent megkaphassanak, annak ellenére, hogy jelenleg is több száz óvodapedagógus hiányzik a rendszerből" - írják.

Hozzáteszik: "a pedagógushiány, a rengeteg felesleges papírmunka és a megbecsülés nélküliség bűvös háromszögét most nem is nyitnánk már meg, mert nagyon sokat kellene róla írnunk, ráadásul úgy gondoljuk, hogy ezekkel is tisztában van, csak egyszerűen nem hajlandó foglalkozni ezekkel a problémákkal, mert tudja, hogy - sajnos - a legtöbb pedagógus fél, és nem fogja felemelni a szavát a rendszer hibái és működésképtelensége ellen".

Nemzeti nevelés az óvodában: módosították az alapprogramot, de senki nem tudott róla

Előre egyeztetés, megbeszélés nélkül módosítottak az Óvodai nevelés országos alapprogramján: szeptembertől már a nemzeti identitástudat erősítése is hangsúlyosabb feladata lesz az óvodapedagógusoknak a magyar óvodákban. Szeptembertől már a nemzeti identitástudat erősítése is hangsúlyosabb feladata lesz az óvodapedagógusoknak a magyar óvodákban - legalábbis erre lehet következtetni az Óvodai nevelés országos alapprogramjának nemrégiben elfogadott módosításából - írja a Népszava, hozzátéve: az alapprogram olyan az óvodáknak, mint az iskoláknak a Nemzeti alaptanterv, meghatározza az intézmények pedagógiai munkájának alapelveit.

Azt írják, ha valóban szeretnének javítani az óvodai helyzeten, alakítsanak ki inkább megfelelően felszerelt udvarokat, biztosítsák a gyerekek megfelelő étkezését,  állítsák meg a csoportlétszámok növekedését, szánjanak forrásokat az óvodák felújítására, erre ugyanis sok önkormányzatnak nincs pénze.

"Az egészséges életmód, a testápolás, az étkezés, az öltözködés, a pihenés, a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szokásainak alakítása érdekében fontos lenne, ha az állam foglalkozna a dologi költségek emelésével, mert például szappan, wc-papír, zsebkendő, fogkrém csak azért van az óvodák többségében, mert a szülők minden évben, akár több alkalommal is hoznak "tisztasági-csomag" címszóval. Friss gyümölcs pedig szintén csak azért van minden nap, mert azt is a szülők hozzák" - teszik hozzá.

"Mi tisztában vagyunk az emberhiánnyal, és azzal is, hogy az óvodákban dolgozó pedagógusok munkaidejét nem lehetne drasztikusan csökkenteni, de például csökkenteni lehetne bizonyos adminisztratív terheket, és a 32 munkaóra feletti túlórák kifizetésével (beleértve a “+4 órákat” is, ha az emberhiány miatt huzamosabb ideig áll fent például a folyamatos helyettesítés) kötelező helyettesítés is támogatni lehetne a pedagógusokat, valamint a kezdő pedagógusok bérének emelésével vonzóbbá lehetne tenni a pályát a fiatalok számára" - olvasható a petícióban, amelyben a minősítési rendszer újragondolását, az óvodapedagógusokat segítő szakemberek, így a pedagógiai asszisztensek, a dajkák, a logopédusok, a gyógypedagógusok helyzetének és bérének valódi rendezését is kérik a minisztériumtól.

"Ha valóban javítani szeretne a rendszeren, akkor kérjük, hogy velünk, a területen dolgozókkal vitassa meg felmerülő kérdéseit és ötleteit, mert mi látjuk át valójában az egész rendszert, és ha már mi sem maradunk a pályán, akkor ki fog dolgozni az óvodákban?" - zárul a levél.

Aggasztó a pedagógushiány az óvodákban: van, ahová majdnemdiplomásokat is felvennének

Nemcsak tanárokból, óvodapedagógusokból is egyre nagyobb a hiány, jelenleg több mint 760 óvónőt keresnek az óvodák. Ma már Budapesten is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket: a kisebb településeken lakhatási támogatást vagy szolgálati lakást kínálnak a jelentkezőknek, míg például Ferencváros 45 ezer forintos plusz juttatással próbálja a kerületbe csábítani az óvodapedagógusokat.