szerző:
Eduline

Igyekeznek csökkenteni a pedagógusok terheit, az előírt órakeretet 24 órára levinni – erről beszélt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár egy közoktatási konferencián.

©

A Tantrend.hu beszámolója szerint Maruzsa Zoltán beszélt arról, hogy a választások idején monitorozták a köznevelési rendszert, és ez alapján intézkedési terveket írtak elő. Megerősítenék például az idegen nyelvi mérést, megteremtenék annak a lehetőségét, hogy minél több diák tanulhasson nyelvet anyanyelvi környezetben is.

Hozzátette azt is, hogy igyekeznek a pedagógusok terheit csökkenteni, az előírt órakeretet 24 órára levinni. Maruzsa Zoltán szerint fontos feladat a pályaelhagyó pedagógus „visszavonzása”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint száz jelentkezőből huszonhat marad a pedagóguspályán hosszabb távon. Hasonló tendenciáról beszélt korábban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke, aki szerint bár növekszik a pedagógus pályát választók száma, a képzésben résztvevők 43-44 százaléka már a tanulmányi évek során lemorzsolódik vagy más területre megy át, a pályakezdők egyharmada pedig az első 4-5 évben távozik a szakmából.

Minden harmadik pályakezdő tanár már az első években otthagyja az iskolát

Sok a pályaelhagyó fiatal pedagógus és egyre több az idős kolléga, így a pedagógushiány fokozódni fog - mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Bár növekszik a pedagógus pályát választók száma, a képzésben résztvevők 43-44 százaléka már a tanulmányi évek során lemorzsolódik vagy más területre megy át.