szerző:
Eduline

Előre egyeztetés, megbeszélés nélkül módosítottak az Óvodai nevelés országos alapprogramján: szeptembertől már a nemzeti identitástudat erősítése is hangsúlyosabb feladata lesz az óvodapedagógusoknak a magyar óvodákban.

©

Szeptembertől már a nemzeti identitástudat erősítése is hangsúlyosabb feladata lesz az óvodapedagógusoknak a magyar óvodákban – legalábbis erre lehet következtetni az Óvodai nevelés országos alapprogramjának nemrégiben elfogadott módosításából - írja a Népszava, hozzátéve: az alapprogram olyan az óvodáknak, mint az iskoláknak a Nemzeti alaptanterv, meghatározza az intézmények pedagógiai munkájának alapelveit.

A július 25-én kiadott módosítás szerint az óvoda

a gyermek nyitottságára épít, és ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és családhoz való kötődés alapja

Az óvodapedagógus feladatai is kiegészültek: a 3-7 éves gyermekeknek népmeséket, népi hagyományokat felelevenítő mondókákat, rigmusokat, a magyarság történelmét feldolgozó mondavilág elemeit, meséit, valamint a klasszikus és a kortárs irodalmi műveket egyaránt kell ismertetniük, életkori sajátosságukhoz igazodva.

Ezenkívül módosítás még például, hogy a hazai óvodáknak a határon túli magyar óvodákkal is erősíteniük kell majd kapcsolataikat.

Nem tudtak róla

Bakonyi Anna, a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztályának elnökségi tagja azt nyilatkozta a lapnak, hogy a módosításokról semmit nem tudnak: "velünk sem, és tudtommal, másokkal sem egyeztettek" - mondta. Hozzátette, hogy sajnálja, hogy például a Digitális Oktatási Stratégia óvodai vonatkozásából semmi nem jelent meg a módosításokban, pedig az óvodai nevelés korszerűsítése szempontjából annak valóban lett volna értelme.

"Semmi gond nincs azzal, ha ismerik a nemzeti jelképeinket, vagy tudják, melyik nemzeti ünnep miről szól. De minderre eddig is figyeltünk. Az viszont, hogy mindezt rendeletbe adták, azt valószínűsíti, hogy még többször elő kell majd vennünk ezeket a témákat. Ezzel sincs gond mindaddig, amíg a kollégák a gyerekek szintjén beszélnek erről és nem esnek túlzásokba" - mondta Verba Attiláné a Népszavának. A Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke szintén nem tudta, vajon kikkel egyeztettek a módosításokról.

Hatalmas az óvónőhiány vidéken, a falvakban élő gyermekeket nehezebben kezelhetőnek tartják

A Somogy megyei Mikén egy óvónő jut három település gyermekeire, emiatt még csak szabadságra sem tud menni az ottani óvodapedagógus. Úgy tűnik, nemigen akarnak falvakban dolgozni az óvónők. Hónapok óta szeretnének óvónőt felvenni a Somogy megyei Mikén, mert az óvónő egyedül van három település gyermekeivel, még csak szabadságra sem tud menni - írja a hvg.hu a sonline.hu cikke alapján.