szerző:
Eduline

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem gimnáziumai vezetik a HVG gyakorlóiskolai rangsorát, de az öt legjobb közé került a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Debreceni Egyetem egy-egy gyakorlóiskolája is. Hamarosan megjelenik a HVG kiadványa a 100 legjobb gimnáziumról és szakközépiskoláról, ebből szemezgetünk a következő napokban.

Tanóra a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumban. Az ötödik helyet szerezte meg a gyakorlóiskolai rangsorban
©

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola Hatévfolyamos Gimnázium, a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma - a diákok eredményei alapján ez az öt intézmény áll a HVG 2014-es gyakorlóiskolai rangsorának élén. Melyik középiskola végzett az összesített rangsor élén? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el. A szakközépiskolák rangsoráról itt olvashattok.

A HVG hamarosan megjelenő középiskolai rangsora a 100 legjobb magyarországi gimnázium és szakközépiskola listáját tartalmazza, emellett számos - például alapítványi, az egyházi vagy két tannyelvű - részrangsort is készítettek. A gyakorlóiskolai rangsort több szempont, így például a tizedikes diákok kompetenciamérésen elért eredménye, a négy kötelező tantárgy érettségi eredményei, az OKTV- és a felvételi eredmények alapján állították össze, minden középiskolánál a 2012-es adatokat vették figyelembe.

Mitől gyakorló a gyakorlóiskola?

Több mint harminc gyakorlóiskola működik az országban, a Gyakorlóiskolák Szövetségének adatai szerint ezekben az intézményekben 18 ezer diák tanul, és több mint 1700 tanár, tanító dolgozik. A gyakorlóiskolákban tölthetik szakmai gyakorlatukat az egyetemek, főiskolák tanárszakos hallgatói, vagyis a "kistanárok" - éppen ezért ezeknek a középiskoláknak a fenntartója nem az állam, hanem valamelyik felsőoktatási intézmény.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a vidéki - például a debreceni, a szegedi és a pécsi - tudományegyetemek mellett több, tanárszakokat indító főiskola is tart fenn gyakorlóiskolát, így például a Kodolányi János Főiskola, a Nyíregyházi Főiskola, az egri Eszterházy Károly Főiskola és a bajai Eötvös József Főiskola tanárszakosai is "helyben" tölthetik gyakorlatukat.

Az öt legjobb gyakorlóiskola

1. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, Budapest

2. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest

3. ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola Hatévfolyamos Gimnázium, Budapest

4. Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely

5. Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, Debrecen

A HVG ettől az évtől – a felsőoktatási rangsorokat tartalmazó Diploma-kiadványok mellett – elkészíti a legjobb középiskolák listáját is. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, a középfokú felvételiről, sőt a felvételi eljárás menetrendjét is megnézhetitek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!