szerző:
Eduline

Elfogadhatóbb lenne legalább a 300-350 ezer forintos bruttó kezdőfizetés, ami nettóban 220-230 ezret jelent – mondta a fiatal tanárok béréről Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) volt elnöke.

©

A legnagyobb probléma a közoktatással, hogy központosított, állami kézben működik, és egyértelműen politikai direkt témák mentén határozzák meg, mit kell tenni az iskolákban – mondta Mendrey László. A PDSZ volt elnöke az ATV-nek azt mondta, a másik probléma, hogy a pedagógusokat a politikai hatalom fenntartása érdekében, szinte betanított munkásként próbálják alkalmazni.
 
A harmadik problémának azt tartja, hogy a gyerekeknek az állam által kijelölt könyvekből kell tanulniuk. Példáként hozta a történelem tanítását, amit szerinte szintén a politikai érdekek határoznak meg. Hozzátette: a pedagógusok munkáját akarták megkönnyíteni azzal, hogy a tankötelezettségi korhatárt 16 éves korra csökkentették, de ezzel egy hibás folyamatot indítottak el, mert évente tízezren kerülnek ki a közoktatásból mindenféle szakmai végzettség nélkül.

A volt PDSZ-elnök szerint két irányban lehetne tenni a pedagógustársadalom elöregedése ellen: az egyik az egyetemet végzettek pályára állítása és a pályán tartása, amit úgy érhetnének el, ha a pályakezdő pedagógusok bérét alaposan megemelnék. A szakmai bérminimum egy 16-17 éves, szakmunkásképzőből kilépett fiatal bére, amelynél az egyetemet végzett pályakezdő pedagógus bére csak 30 ezerrel több - folytatta. Szerinte elfogadhatóbb lenne legalább a 300-350 ezer forintos bruttó kezdőfizetés, ami nettóban 220-230 ezret jelent.

Mint mondta, a nyugdíjasok visszatérését is könnyíteni kell, lehetővé kell tenni, hogy a nyugdíja megtartása mellett tudjanak órákat adni.

Sokkal magasabb fizetést kapnának a pedagógusok, ha ezen végre változtatnának

Aláírásgyűjtésbe kezd a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatásban dolgozók körében - többek között azt szeretnék elérni, hogy a pedagógusbéreket meghatározó vetítése alap kövesse a minimálbért. De mi az a vetítési alap? „A pedagógusok illetményét meghatározó vetítési alap automatikusan kövesse a mindenkori minimálbért úgy, ahogy azt az eredeti jogszabály előírta" - ez a PDSZ petíciójának egyik pontja.