szerző:
Eduline

Az elmúlt hetekben több helyesírási tesztet is ajánlottunk nektek, amelyekkel pár perc alatt felmérhetitek a tudásotokat. Ezekből szemezgetünk.

Tíz szó - az új helyesírási szabályzatból

Tavaly szeptemberben mutatta be a Magyar Tudományos Akadémia a helyesírási szabályzat átdolgozott, 12. kiadását - az új szabályoknak pedig nem mindenki örült. Változtak a betűrendbe sorolás szabályai, az egybeírás-különírás szabályain is módosítottak, az árbocból - igen, eddig ez volt a helyes alak - árbóc lett, a burából pedig búra, vagyis kettővel kevesebből nehéz szóból válogathatnak a dolgozatra készülő nyelvtantanárok.

©

Ebben a tesztben tíz szót kell helyesen leírnotok - természetesen az új, már érvényes helyesírási szabályok szerint -, az eredményt pedig azonnal megkapjátok.

Helyesírási teszt bátraknak

Még mindig az új helyesírási szabályzatnál maradunk, ezt a tesztet azonban csak a bátraknak ajánljuk. Kiválogattunk tíz olyan szót, amelyet tényleg nehéz helyesen leírni. Tudjátok például, mi a helyes alakja a TAJ-számnak/tajszámnak/taj-számnak/TAJ számnak? Itt próbálhatjátok ki a tesztet.