Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Húzós helyesírási teszt: most kiderül, mennyire ismeritek az új szabályokat

Harminckét év után új helyesírási szabályokat kell megjegyezni - A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása tavaly ősszel jelent meg, alaposan megnehezítve sokak dolgát. Az új szabályok alapján összeállítunk egy ötperces tesztet, de előre szólunk: nem lesz könnyű!

Mi változott?

A szabályzat 12. kiadása alapján kétféleképpen lehet írni az ingadozó kiejtésű h végű szavak ragos alakjait. Ilyen például a düh - a dühhel és a dühvel is helyes. Változtak a betűrendbe sorolás szabályai is: ha két szó között csak a kis- vagy nagybetűs írásmód a különbség - például virág és Virág -, akkor a kis kezdőbetűs megelőzi a másik kifejezést.

hirdetés
hirdetés

A dátumok írásmódjában is van némi változás: míg korábban az 1-én alak nem volt helyes, csak az 1-jén, ezentúl mindkettő elfogadható, ahogy a május 1-i, 1-ji vagy 1-jei.

Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy megszűnt az egyszerűsítés a keresztnevek toldalékolásakor. Korábban a dupla mássalhangzóra végződő keresztneveket így lehetett toldalékolni: Ivettel, Bernadettel, Mariannal, míg a dupla mássalhangzóra végződő családneveknél más volt a helyzet, ott nem lehetett egyszerűsíteni: Kiss-sel, Gáll-lal. Ezentúl azonban a keresztneveknél sem lehet megspórolni a harmadik mássalhangzót és a kötőjelet, a helyes forma tehát: Mariann-nal, Bernadett-tel.

Akadnak olyan módosítások is, amelyeket a szó ejtésének változása miatt vezettek be a nyelvészek. Így lett helyes az árboc helyett az árbóc, a bura helyett a búra vagy az immúnis helyett az immunis.

Nehéz szavak szótára

Több kifejezés új írásmódján alighanem a gyakorló magyartanárok is hosszan elgondolkodnak - némelyiknél az egybeírás-különírás kérdése okoz gondot, más szavaknál a nagybetű-kisbetű dilemmával kell megküzdeni.

Az eduline tesztjében kilenc szóról kell megmondanotok, hogyan kell helyesen leírni - a teszt kitöltése után azonnal megkapjátok, hány pontot szereztetek. És akkor jöjjön a lényeg, a teszt:

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X